For att få riktigt knapriga och goda falafel skal man fritera dem och krydda mycket. Smaka gärna på smeten innan du friterar dem. Gillar man koriander så då kan man även använda det som smaksättning. I detta recept skall man använda blötlagda kikärtor, inte kokta. Så goda, mums!

To get really crispy and good falafel, you have to deep-fry them and season them a lot. Feel free to taste the batter before you fry them. If you like coriander, then you can also use it as a seasoning. In this recipe, use soaked chickpeas, not cooked. So good, yummy!


Falafel


250 g torkade kikärtor

1 röd lök

1-2 klyftor vitlök

2 handfull färsk persilja

1 tsk spiskummin, malen

0,5 tsk salt

2 krm sambal oelek

0,5 tsk bakpulver


Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten över natten. Torka kikärterna väl och placera i en matberedare och blanda tills grovmalen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda tills blandningen är slät. Låt stå 30 minuter. Med något våta händer, forma falafelblandningen till bollar. Värm olja i en wok eller djup kastrull och fritera bollarna i omgångar i 2-3 minuter eller tills gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.



Falafel


250 g dried chickpeas

1 red onion

1-2 cloves of garlic

2 large handfuls of fresh parsley

1 tsp jeera

0,5 tsp salt

a little sambal oelek

0,5 tsp baking powder


Soak the chickpeas in plenty of cold water overnight. Drain the chickpeas well, place in a food processor and blend until coarsely ground. Add the remaining ingredients and process until the mixture is smooth. Set aside for 30 minutes for the flavours to infuse. Using slightly wet hands, shape the falafel mixture into balls. Heat oil in a wok or saucepan and fry the falafel in batches for 2-3 minutes or until golden brown. Drain on paper towel.