Cherry Jam Crumble Cake
Crumble:
20 g butter, cold
0.5 dl flour
0.5 dl finely chopped nuts
1.5 tbsp granulated sugar
Batter:
50 g butter, softened
3/4 dl granulated sugar
1 large egg
0.5 dl sour cream
1.5 dl plain flour
2 tbsp cornflour
0.5 tsp baking powder
1/8 tsp baking soda
3/4 tsp almond extract
0.5 tbsp lemon juice
1 dl cherry jam
Crumbs: Combine the butter, flour, nuts and sugar until crumbs form. Set aside.
Cake batter: Stir together the butter and sugar until fluffy. Add the egg and sour cream and mix well. Then stir in flour, cornflour, baking powder, baking soda, almond extract and lemon juice. Pour the batter into a cake tin lined with parchment paper. Spread the batter up the edges a bit. Dollop the cherry jam over the batter at least 1cm in from the edges. Top with the crumble. Bake for about 40 minutes or until a skewer comes out of the centre clean. Let cool.
Körsbärssylt Smulkaka
Smuldeg:
20 g smör, kallt
0,5 dl mjöl
0,5 dl finhackade nötter
1,5 msk strösocker
Smet:
50 g smör, mjukt
3/4 dl strösocker
1 stort ägg
0,5 dl gräddfil
1,5 dl vetemjöl
2 msk maizena
0,5 tsk bakpulver
1/8 tsk bikarbonat
3/4 tsk mandelextrakt
0,5 msk citronsaft
1 dl körsbärssylt
Smuldeg: Blanda smör, mjöl, nötter och socker tills det bildas smulor. Ställ åt sidan.
Kaksmet: Rör ihop smör och socker tills det blir fluffigt. Tillsätt ägget och gräddfilen och blanda väl. Rör sedan ner mjöl, maizena, bakpulver, bikarbonat, mandelextrakt och citronsaft. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakfom. Bred ut smeten, också lite upp på kanterna. Lägg körsbärssylten på smeten minst 1 cm in från kanterna. Toppa med smuldegen. Grädda i ca 40 minuter. Låt svalna.
0 Comments