Pear Marmalde Crumb Muffins
Crumble:
30 g butter, cold
2 tbsp light brown sugar
2 tbsp plain flour
2 tbsp rolled oats
1 tbsp almond meal
0.5 tsp ground cinnamon
Muffins:
70 g butter, softened
1 1/4 dl caster sugar
1 egg
0.5 tsp vanilla extract
1 3/4 dl plain flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 dl buttermilk
pear marmalade
To make crumble topping, mix all ingredients in a bowl into crumbs. Stir together the butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the dry ingredients and buttermilk to a smooth batter. Spoon the batter into muffins cups ( I used silicone muffin cups). Add a dollop of marmalade in each and top with the crumble topping. Bake for about 20 minutes. Let cool.
Päronmarmelad Smulmuffins
Smuldeg:
30 g smör, kallt
2 msk ljust farinsocker
2 msk vetemjöl
2 msk havregryn
1 msk mandelmjöl
0,5 tsk mald kanel
Muffins:
70 g smör, mjukt
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 dl kärnmjölk
päronmarmelad
Börja med att blanda ihop ingredienserna till smuldegen i en skål. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och kärnmjölken och blanda till en slät smet. Häll smeten i muffinsformar (jag hade silikonformar). Lägg i en klick marmelad och toppa med smuldegen. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
0 Comments