Saftiga och mycket goda muffins med smul och päronmarmelad. Jag tycker att smultopping gör allt lite godare. Håller du med? I dessa kan du använda din favorit marmelad eller sylt. Men även olika bär passar bra. Ha en fin dag!

Moist and very good muffins with crumbs and pear marmalade. I think crumb topping makes everything a little tastier. Do you agree? In these you can use your favorite marmalade or jam. But also different berries works well. Have a nice day!


Pear Marmalde Crumb Muffins


Crumble:

30 g butter, cold

2 tbsp light brown sugar

2 tbsp plain flour

2 tbsp rolled oats

1 tbsp almond meal

0.5 tsp ground cinnamon


Muffins:

70 g butter, softened

1 1/4 dl caster sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla extract

1 3/4 dl plain flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl buttermilk

pear marmalade 


To make crumble topping, mix all ingredients in a bowl into crumbs. Stir together the butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the dry ingredients and buttermilk to a smooth batter. Spoon the batter into muffins cups ( I used silicone muffin cups). Add a dollop of marmalade in each and top with the crumble topping. Bake for about 20 minutes. Let cool.



Päronmarmelad Smulmuffins


Smuldeg:

30 g smör, kallt

2 msk ljust farinsocker

2 msk vetemjöl

2 msk havregryn

1 msk mandelmjöl

0,5 tsk mald kanel


Muffins:

70 g smör, mjukt

1 1/4 dl strösocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

1 3/4 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl kärnmjölk

päronmarmelad


Börja med att blanda ihop ingredienserna till smuldegen i en skål. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och kärnmjölken och blanda till en slät smet. Häll smeten i muffinsformar (jag hade silikonformar). Lägg i en klick marmelad och toppa med smuldegen. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.