Mazarin har alltid varit min favorit bakelse. Gärna med hallonsylt i fyllningen. Den här versionen innehåller citroncurd och fyllningen har smak av citron. Väldigt fräsch och god.

Mazarin has always been my favorite pastry. Preferably with raspberry jam in the filling. This version contains lemon curd and the filling has a lemon flavor. Very fresh and good.


Citron Mazarinpaj

2 mindre formar


Mördeg:

1 1/4 dl vetemjöl

60 g smör, rumsvarmt

0,5 dl strösocker 


lemon curd


Mazarinfyllning:

50 g mandelmassa, grovt riven

30 g smör, mjukt

1 ägg  

0,5 citron, rivet skal


Glasyr:

florsocker

citronsaft


Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg. Tryck ut degen i två små springformar i botten och upp på kanterna. Ställ dem i kylen i 15 minuter. Bred på ett tunt lager lemon curd. 


Mazarinfyllning: Blanda ihop mandelmassa och smör. Tillsätt ägg och citronskal och blanda till en slät massa. Bred ut fyllningen på mördegen. Grädda i 175 C grader i 20 minuter. Låt svalna. 

Glasyr: Blanda florsocker och citronsaft till en bredbar glasyr. Anpassa mängden citronsaft så att glasyren blir lagom bredbar. Bred ut glasyren på kakorna. Låt dem stelna i kylen.



Lemon Mazarin Pie

2 smaller molds


Shortcrust pastry:

1 1/4 dl wheat flour

60 g butter, room temperature

0.5 dl granulated sugar


lemon curd


Mazarin filling:

50 g almond paste, coarsely grated

30 g butter, soft

1 egg

0.5 lemon, grated zest


Glaze:

icing sugar

lemon juice


Shortcrust pastry: Pinch all the ingredients together into a dough. Press the dough into two small springform tins and also up on the edges. Put them in the fridge for 15 minutes. Spread on a thin layer of lemon curd.


Mazarin filling: Mix together almond paste and butter. Add egg and lemon zest and mix to a smooth mixture. Spread the filling on the shortcrust pastry. Bake at 175 C degrees for 20 minutes. Let cool.

Glaze: Mix icing sugar and lemon juice to a spreadable glaze. Adjust the amount of lemon juice so that the glaze is sufficiently spreadable. Spread the glaze on the cakes. Let them solidify in the fridge.