Skall du baka något till påsk? Denna enkla, men ack så goda kaka passar bra till påsk. Den har smak av citron och mandelmassa. Citron är en smak jag förknippar med påsk, gör du det också? 

Are you going to bake something for Easter? This simple, but oh so good cake is well suited for Easter. It has the taste of lemon and almond paste. Lemon is a flavor I associate with Easter, do you too?


Citron Mandelmassakaka


50 g smör, mjukt

30 g mandelmassa, riven

3/4 dl strösocker

1 ägg

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 citron, skal och saft

1/4 dl vispgrädde


Blanda smör, mandelmassa och socker i en skål. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda sedan i mjöl, bakpulver, vanilj, citronskal och -saft och grädde. Häll smeten i en smord och mjölad form. Grädda i 175 C grader i 25-30 minuter. Låt svalna. 



Lemon Almond Paste Cake


50 g butter, soft

30 g almond paste, grated

3/4 dl caster sugar

1 egg

1.5 dl wheat flour

1 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla extract

0.5 lemon, zest and juice

1/4 dl heavy cream


Mix butter, almond paste and sugar in a bowl. Add the egg and mix well. Then mix in flour, baking powder, vanilla, lemon zest, lemon juice and cream. Pour the batter into a greased and floured baking pan. Bake at 175 C degrees for 25-30 minutes. Let cool.