Vet du att man kan laga majonnäs utan ägg? Jag gjorde denna majonnäs med aquafaba, vilket är vätskan från en burk kikärter. Majonnäsen blir så krämig, slät och fluffig. Och den smakar verkligen majonnäs, så god!!

Do you know that you can make mayonnaise without eggs? I made this mayonnaise with aquafaba, which is the liquid from a jar of chickpeas. The mayonnaise becomes so creamy, smooth and fluffy. And it really tastes like mayonnaise, so good!!


Aquafaba Mayonnaise


3 tbsp liquid from a can of chickpeas (room temperature)

1 tsp lemon juice

1 tsp mustard

one pinch of salt

2 dl neutral tasting oil (grapeseed / sunflower)


In a measuring cup combine the chickpea liquid, lemon juice, mustard, and salt, and mix with an immersion blender for 30 seconds. With the immersion blender running, slowly drizzle in the oil. The mixture will start to become very thick and you will need to move the immersion blender around to get it all combined. Once the mixture is nice and thick, stop adding the oil. Transfer the mayo to a sterlized jar and store in the fridge. 



Aquafaba Majonnäs


3 msk vätska från en burk kikärter (rumstemperatur)

1 tsk citronsaft

1 tsk senap

en nypa salt

2 dl neutral smakande olja


Kombinera kikärtsvätskan, citronsaft, senap och salt i en måttbägare och blanda med en stavmixer i 30 sekunder. Med stavmixern igång, häll långsamt i oljan. Blandningen börjar bli tjock och du måste flytta runt mixern för att få allt att blandas. När blandningen är slät och tjock, sluta tillsätta oljan. Överför majonnäsen till en steriliserad burk och förvara i kylen.