Råg Surdegsbröd
På kvällen:
25 g surdegsgrund
50 g vatten
15 g rågmjöl
15 g vetemjöl
Blanda ihop i en bunke, täck med en handduk och låt stå under natten eller 6-10 timmar.
På morgonen:
80 g av surdegen från gårdagen (spara resten till kommande bak)
300 g vatten
250 g fullkornsvetemjöl
200 g rågmjöl
1,5 tsk salt
Blanda surdegen med alla nya ingredienser förutom saltet. Låt vila cirka 30 minuter.
Tillsätt saltet och vik degen. Låt degen vila ytterligare 30 minuter och upprepa sedan vikningen. Och så en sista gång, vila 30 minuter sedan vika. Vikningen gör du alltså totalt tre gånger och efter sista gången får degen vila i 60 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en spänd boll genom att vika degens kanter in mot mitten. Låt vila under en handduk i 20 minuter och forma sedan brödet till önskad modell och lägg att jäsa i en korg. Låt brödet jäsa riktigt ordentligt i rumstemperatur i 3-5 timmar.
Sätt en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen till 250 C grader. Strö lite mjöl på degen och vänd över den i gjutjärnsgrytan. Gör några snitt ovanpå, sätt på locket och stoppa in hela grytan i ugnen. Grädda i 20 minuter och ta sedan av locket och baka i ytterligare 20 minuter. Ta ut grytan, vänd ur brödet och låt svalna på ett galler.
Rye Sourdough Bread
In the evening:
25 g sourdough starter
50 g water
15 g rye flour
15 g wheat flour
Mix in a bowl, cover with a towel and leave overnight or 6-10 hours.
In the morning:
80 g of sourdough from yesterday (save the rest for the next baking)
300 g water
250 g wholemeal wheat flour
200 g rye flour
1.5 tsp salt
Mix the sourdough with all the new ingredients except the salt. Let rest for about 30 minutes.
Add the salt and fold the dough. Let the dough rest for another 30 minutes and then repeat the folding. And then one last time, rest 30 minutes then fold. You do the folding a total of three times and after the last time, let the dough rest for 60 minutes.
Put the dough on a floured baking sheet and shape into a tight ball by folding the edges of the dough towards the middle. Let rest under a towel for 20 minutes and then shape the bread to the desired model and leave to rise in a basket. Let the bread rise really well at room temperature for 3-5 hours.
Put a cast iron pot in the oven and preheat the oven to 250 C degrees. Sprinkle some flour on the dough and turn it over in the cast iron pot. Make a few cuts on top, put the lid on and put the whole pot in the oven. Bake for 20 minutes, then remove the lid and bake for another 20 minutes. Take out the pot, turn out the bread and let it cool on a wire rack.
7 Comments
Så gott. Och så fin den blev!
ReplyDeleteTack Erika!
DeleteVilken fin limpa du har bakat:)
ReplyDeleteTack så mycket Jael!
DeleteWow! Such an amazing and helpful post this is. I really really love it. It's so good and so awesome. I am just amazed. I hope that you continue to do your work like this in the future also.
ReplyDelete스포츠토토
webgirls.pl In terms of combating infections, sufferers often have their job reduce on their behalf. The reason being candida albicans can readily come to be persistent and on-going. Bearing that in mind, on this page, we are going to current a variety of some of the finest confirmed candida remedy and reduction ideas about.
ReplyDeletehttps://gamezoom.xyz Finding a workout spouse can significantly increase your muscles-creating outcomes. Your lover could be a useful supply of inspiration for sticking to your training session period, and pushing you to definitely optimize your initiatives as you workout. Possessing a trustworthy lover to work through with can also help keep you secure since you will always possess a spotter.
ReplyDelete