Jag blev så sugen på kål, så då fick jag se till att köpa det :) Favoriten är att steka strimlad kål tills den är mjuk och smaksätta den med sirap och salt. Enkelt och så otroligt gott. I pajbotten har jag använt överbliven potatismos, för slänga mat funkar inte för mig. Pajbotten blev mycket saftig och god. Jag använde rågmjöl, men föredrar du vitt mjöl, funkar det lika bra att använda. Ha en fin dag!

I got cravings for cabbage, so I had to make sure to buy it :) My favorite is to fry shredded cabbage until it is soft and season it with syrup and salt. Simple and so incredibly good. In the pie crust I have used leftover mashed potatoes, because throwing food does not work for me. The pie crust became very moist and tasty. I used rye flour, but if you prefer plain flour, it works just as well to use. Have a nice day!

Kålpaj


Pajbotten:

60 g smör, kallt

4 dl rågmjöl 

2 dl potatismos

2,5 msk mjölk

0,5 tsk salt 


Fyllning:

olja

250-300 g vitkål eller spetskål, strimlad

1 rödlök, hackad

salt

meiram

sirap

tranbär


Blanda smör och mjöl till en gryning blandning. Tillsätt potatismos, mjölk och salt. Blanda till en deg. Tryck degen i en pajform och förgrädda pajskalet i 200 C i 10 minuter. 


Värm en kastrull med olja och tillsätt kål och lök. Stek tills kålen mjuknar. Ha i lite vatten om kålen bränns i botten. Blanda i kryddor, och sirap. Låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Häll kålblandningen på pajskalet och toppa med tranbär. Grädda pajen i 175 C i ca 20 minuter. Servera med lingon- eller tranbärssylt. 



Cabbage Pie


Pajbotten:

60 g butter, cold

4 dl rye flour

2 dl potato mash

2.5 tbsp milk

0.5 tsp salt


Filling:

oil

250-300 g cabbage or pointed white cabbage, shredded

1 red onion, chopped

salt

meiram

syrup

cranberry


Mix butter and flour to a crumbly mixture. Add mashed potatoes, milk and salt. Mix into a dough. Press the dough into a pie tin and pre-bake the pie crust at 200 C for 10 minutes.


Heat a saucepan with oil and add the cabbage and onion. Fry until the cabbage softens. Add a little water if the cabbage sticks to the bottom. Mix in spices, and syrup. Let simmer for 10 more minutes. Pour the cabbage mixture on the pie crust and top with cranberries. Bake the pie at 175 C for about 20 minutes. Serve with lingonberry or cranberry jam.