Jag köpte en hel del plommon för jag tänkte att jag skall inte bara äta dem som sådana utan göra något extra gott av dem :) Det första jag lagade är inlagda plommon med whiskey och oj så goda de blev. Alkoholen smakar man bara lite, vilket är bra och dessa passar så bra att servera med vaniljglass.  

I bought a lot of plums because I thought I should not just eat them as such but make something extra good out of them :) The first thing I made are plums soaked in whiskey and oh how good they turned out. The alcohol tastes just a little, which is good and these are so good to serve with vanilla ice cream.



Inlagda Whiskey Plommon


300 g plommon

1 1/4 dl vatten

3/4 dl ljust farinsocker

1 msk whiskey


Skär ett kryss i plommonen. Lägg dem i kokande vatten i ett par minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Skala när de svalnat en aning. Kärna ev även ur dem. Lägg plommonen i en glasburk. Koka upp vatten och socker, rör tills sockret löst sig. Tillsätt whiskey. Häll lagen över plommonen. Sätt på lock och förvara svalt. Låt stå minst ett dygn. Inlagda plommon blir godast efter någon dag men håller länge.



Whiskey Plums


300 g plums

1 1/4 dl water

3/4 dl light brown sugar

1 tbsp whiskey


Cut a cross in the plum. Put them in boiling water for a few minutes. Take up with a slotted spoon and let them drain. Peel when slightly cooled. Remove the seed if you want. Put the plums in a glass jar. Boil water and sugar, stirring until the sugar has dissolved. Add whiskey. Pour the brine over the plums. Put a lid on and store in the fridge. Let stand for at least one day. Pickled plums taste best after a few days but last a long time.