Cardamom Crumb Cake
2 dl + 0.5 dl all purpose flour
1.5 dl light brown sugar
1 tsp baking powder
1 tsp ground cardamom
one pinch of salt
60 g butter
0.5 dl vanilla quark
1 small egg
Heat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. Stir together 2 dl flour, sugar, baking powder, cardamom and salt in a bowl. Then add the butter and make a crumbly mixture. Measure out 3/4-1 dl of the mixture and set aside.
Add the quark and the egg to the remaining batter and 0.5 dl flour, stir just until combined. Spread the batter into the pan, and top with the reserved crumbs. Bake for approx. 30-35 minutes.
Kardemumma Smulkaka
2 dl + 0,5 dl vetemjöl
1,5 dl ljust farinsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
en nypa salt
60 g smör
0,5 dl vaniljkvark
1 litet ägg
Värm ugnen till 175 grader. Klä en bakform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper. Rör ihop 2 dl mjöl, socker, bakpulver kardemumma och salt i en skål. Tillsätt sedan smöret och gör en smulig blandning. Mät 3/4-1 dl av blandningen och lägg åt sidan. Tillsätt kvarg och ägg till den återstående smeten och 0,5 dl mjöl, rör om tills allt är blandat. Bred ut smeten i formen och toppa med smuldegen. Grädda i ca. 30-35 minuter.
0 Comments