På hösten är det ett måste att baka med äpplen. Det är första gången jag bakar denna typ av äppelpaj. Här kavlar man degen och fyller den med äpplen och toppar sedan med mera deg. Den blev jättegod!

In the fall, it is a must to bake with apples. This is the first time I bake this type of apple pie. Here you roll the dough and fill it with apples and then top with more dough. It turned out really good!


Apple Pie


180 g butter, softened

5 dl all-purpose flour

3/4 dl light brown sugar

2 small eggs

1 tsp ground cinnamon


Filling:

700 g apples - peeled, cored, and diced

1 tbsp ground cinnamon


Preheat oven to 175 degrees C. Grease a 20 cm cake pan. 

Combine butter, flour, eggs, sugar and cinnamon in a bowl. Knead by hand to form a smooth dough. Turn dough out onto a lightly floured work surface. Roll out approx. 3/4 of the dough into a 25 cm circle; press over the bottom and sides of the cake pan.

Mix apples  and cinnamon together in a bowl. Put them in the cake pan. Roll out remaining dough into a circle and put it on the apples. Press the edges together. Brush the dough with milk. Bake in the oven until pastry is light brown, approx. 60 minutes.



Äppelpaj


180 g smör, mjukt

5 dl vetemjöl

3/4 dl ljust farinsocker

2 små ägg

1 tsk mald kanel


Fyllning:

700 g äpplen - skalade, kärnade och tärnade

1 msk mald kanel


Värm ugnen till 175 grader C. Smörj en 20 cm bakform. Blanda smör, mjöl, ägg, socker och kanel i en skål. Knåda för hand till en smidig deg. Lägg degen på en lätt mjölad arbetsyta. Kavla ut ca. 3/4 av degen i en 25 cm cirkel; tryck över botten och sidorna i bakformen.

Blanda äpplen och kanel i en skål. Lägg äpplena i bakformen. Kavla ut resterande deg till en cirkel och lägg den på äpplena. Tryck ihop kanterna. Pensla degen med mjölk. Grädda i ugnen tills degen är ljusbrun, ca 60 minuter.