Jag tycker mycket om fräscha bakverk med smak av citrus och citron är en stor favorit. Denna kaka är väldigt saftig och har en fräsch smak av citron. Kanske servera en bit med vaniljglass? :)

I really like fresh pastries with a taste of citrus and lemon is a big favorite. This cake is very moist and has a fresh taste of lemon. Maybe serve a slice with some vanilla ice cream? :)


Lemoncurd Sockerkaka


2 små ägg

1 1/4 dl socker

50 g smör, smält

1 dl vaniljkvarg

2 msk lemoncurd

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljextrakt


Värm ugnen till 175º C. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smält smör, vaniljkvarg och lemoncurd. Blanda sedan i mjöl, bakpulver och vaniljextrakt. Smörj och mjöla en sockerkaksform. Häll i smeten. Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen. Stjälp sedan upp den. Dekorera med glasyr gjord på florsocker och citronsaft. 



Lemon Curd Sponge Cake


2 small eggs

1 1/4 dl sugar

50 g butter, melted

1 dl vanilla quark

2 tbsp lemon curd

2 dl wheat flour

1 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla extract


Preheat the oven to 175º C. Whisk eggs and sugar fluffily. Add melted butter, vanilla quark and lemon curd. Then mix in flour, baking powder and vanilla extract. Grease and flour a sponge cake tin. Pour in the batter. Bake in the oven for about 30-35 minutes. Let the cake cool for a while in the tin. Then turn it upside down. Decorate with icing made on powdered sugar and lemon juice.