Rulltårtstårta
ca 12 bitar
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
Fyllning
2 dl vaniljkräm
1-2 msk lemon curd
Sätt ugnen på 200 C grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Sikta ner de torra ingredieserna. Blanda försiktigt. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda rulltårtsbottnen mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på bänken och strö över ett tunt lager strösocker. Lägg rulltårtsbottnen över pappret med strösocker. Dra försiktigt bort pappret från kakbottnen. Bred på fyllningen (blanda vaniljkräm med lemon curd). Skär kakbottnen i 6 remsor, på längden. Rulla ihop den första remsan och ställ den i mitten på en tallrik. Vira runt resten av remsorna till en rund tårta. Ställ i kylskåp för att kallna. Dekorera med t.ex vispgrädde och bär.
Swiss Roll Cake
about 12 pieces
3 eggs
1.5 dl caster sugar
1 dl potato flour
3/4 dl wheat flour
1 1/4 tsp baking powder
Filling
2 dl custard
1-2 tbsp lemon curd
Set the oven to 200 C degrees. Whisk eggs and sugar fluffy in a bowl. Sift down the dry ingredients. Mix gently. Spread the batter into a rectangle on a baking sheet lined with parchment paper. Bake the cake base in the middle of the oven for about 6-8 minutes. Place a baking sheet on the counter and sprinkle with a thin layer of sugar. Place the cake base over the paper with sugar. Carefully pull the paper away from the cake base. Spread on the filling (mix custard with lemon curd). Cut the cake base into 6 strips, lengthwise. Roll up the first strip and place it in the middle of a plate. Wrap around the rest of the strips into a round cake. Refrigerate to cool. Decorate with eg whipped cream and berries.
0 Comments