Glad Midsommar! Jag önskar att ni alla får en fin midsommar, ute eller inne, i sol eller regn :) Årets midsommartårta blev en rulltårtstårta med smak av vanilj, citron och bär. Mycket fräsch och god.

Happy Midsummer Eve! I wish you all a nice midsummer, outside or inside, in the sun or in the rain :) For this year's midsummer cake I made a swiss roll cake with a taste of vanilla, lemon and berries. Very fresh and good.


Rulltårtstårta

ca 12 bitar


3 ägg

1,5 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3/4 dl vetemjöl

1 1/4 tsk bakpulver


Fyllning

2 dl vaniljkräm

1-2 msk lemon curd 


Sätt ugnen på 200 C grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Sikta ner de torra ingredieserna. Blanda försiktigt. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda rulltårtsbottnen mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på bänken och strö över ett tunt lager strösocker. Lägg rulltårtsbottnen över pappret med strösocker. Dra försiktigt bort pappret från kakbottnen. Bred på fyllningen (blanda vaniljkräm med lemon curd). Skär kakbottnen i 6 remsor, på längden. Rulla ihop den första remsan och ställ den i mitten på en tallrik. Vira runt resten av remsorna till en rund tårta. Ställ i kylskåp för att kallna. Dekorera med t.ex vispgrädde och bär. 



Swiss Roll Cake

about 12 pieces


3 eggs

1.5 dl caster sugar

1 dl potato flour

3/4 dl wheat flour

1 1/4 tsp baking powder


Filling

2 dl custard 

1-2 tbsp lemon curd


Set the oven to 200 C degrees. Whisk eggs and sugar fluffy in a bowl. Sift down the dry ingredients. Mix gently. Spread the batter into a rectangle on a baking sheet lined with parchment paper. Bake the cake base in the middle of the oven for about 6-8 minutes. Place a baking sheet on the counter and sprinkle with a thin layer of sugar. Place the cake base over the paper with sugar. Carefully pull the paper away from the cake base. Spread on the filling (mix custard with lemon curd). Cut the cake base into 6 strips, lengthwise. Roll up the first strip and place it in the middle of a plate. Wrap around the rest of the strips into a round cake. Refrigerate to cool. Decorate with eg whipped cream and berries.