Gillar du smaken av tryffel? Det gör jag och ett av det godaste jag vet är en dip med tryffelmajo att dippa sötpotatispommes i, mums! Men vet ni också vad som är gott? Potatisgratäng med tryffel. Åh, ja säger jag bara. 

Do you like the taste of truffle? I do and one of the best I know is a dip with truffle mayo to dip sweet potato fries in, yummy! But do you also know what is good? Potato gratin with truffle. Oh, yeah!

Truffle Potato Gratin

3 dl heavy cream

truffle, shaved or dried truffle 

500 g potatoes, sliced

2-3 tsp truffle oil

salt

ground black pepper

truffle cheese, grated


Preheat the oven to 200 degrees C. In a saucepan heat the cream. Add a few shavings of the truffle. Bring to a simmer. Remove from the heat and let the mixture steep for at least 10 minutes. Place the sliced potatoes in the bottom of a baking dish and pour on the cream. Top with grated cheese. Bake for 40 minutes, or until the potatoes are tender. 



Tryffel-Potatisgratäng


3 dl grädde

tryffel, hyvlad eller torkad tryffel

500 g potatis, skivad

2-3 tsk tryffelolja

salt

malen svartpeppar

tryffelost, riven


Värm ugnen till 200 grader C. Värm grädden i en kastrull. Lägg i hyvlad tryffel. Låt sjuda. Ta av från värmen och låt blandningen dra i minst 10 minuter. Placera de skivade potatisarna i botten av en ugnsform och häll på grädden. Toppa med riven ost. Grädda i 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.