På senaste tid har jag bakat mycket bröd. Det är verkligen så gott med hembakat bröd och att äta det varmt med smör på, mums! Detta bröd är även gott rostat. Det här brödet har också fått jäsa under en lång tid, vilket ger brödet mera smak och i detta bröd har jag använt Finn crisps. Ha en fin dag!

Lately I have been baking a lot of bread. It's really so good with homemade bread and eating it warm with butter on, yummy! This bread is also delicious toasted. This bread has also been fermented for a long time, which gives the bread more flavor and in this bread I have used Finn crisps. Have a nice day!


Finn Crisp Bröd


2 finn crisps

1,5 dl vatten

1/4 tsk torrjäst

0,5 dl rågmjöl


1 1/4 vatten

0,5 tsk torrjäst

1 msk olja

3/4 tsk salt

2 dl rågmjöl

2 dl fullkornsvetemjöl


Smula finn crispen i en skål och häll på varmt vatten. Låt stå i 20 minuter och mosa sedan slät. Blanda i rågmjöl. Lägg skålen i en plastpåse och låt stå i rumstemperatur i 18-24 timmar. 

Värm vattnet till 43 C grader och blanda i torrjästen. Blanda det sedan i finn crispblandningen. Tillsätt olja, salt och mjöl och blanda till en kladdig deg. Häll degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i 60 minuter. Värm ugnen till 175 C och grädda brödet i ca 30 minuter. 



Finn Crisp Bread


2 finn crisps

1.5 dl water

1/4 tsp dry yeast

0.5 dl rye flour


1 1/4 water

0.5 tsp dry yeast

1 tbsp oil

3/4 tsp salt

2 dl rye flour

2 dl wholemeal wheat flour


Crumble the crisps in a bowl and pour on warm water. Let sit for 20 minutes and then mash smooth. Mix in rye flour. Place the bowl in a plastic bag and leave at room temperature for 18-24 hours.

Heat the water to 43 C degrees and mix in the dry yeast. Then add it in to the finn crisp mixture. Add oil, salt and flour and mix to a sticky dough. Pour the dough into a loaf pan lined with parchment paper. Let rise for 60 minutes. Preheat the oven to 175 C and bake the bread for about 30 minutes.