Hoppas ni har haft en lugn och god julafton. Vi hade det mysigt, åt god mat, lyssnade på julmusik och skypeade med familjen i Finland. Till julafton bakade jag detta bröd med smak av pomerans, ingefära och nejlika. Jag använde rågmjöl och en havremjölsblandning, men man kan nog använda det mjöl man har hemma. Brödet blev jättegott. Och nu under jul är det gott att toppa brödet med hemmagjord rödbetssallad och köttbullar.

Hope you had a cozy and happy Christmas Eve. We had a good time, ate good food, listened to Christmas music and skyped with the family in Finland. For Christmas Eve, I baked this bread with flavors of bitter orange, ginger and cloves. I used rye flour and an oatmeal flour mixture, but you can probably use the flour you have at home. The bread was delicious. And now during Christmas, it's good to top the bread with homemade beetroot salad and meatballs.


Julbröd


3 dl vatten

7 g torrjäst

1 tsk salt

1 msk olja

0,5 dl (dadel)sirap

1 tsk malda pomeransskal

1 tsk mald ingefära

1/8 tsk mald nejlika

ca. 5 dl rågmjöl

2-3 dl havremjölblandning


Värm vattnet till 43 C grader. Blanda i torrjästen och låt stå i några minuter. Tillsätt salt, olja, sirap, kryddor och mjöl. Degen kommer att vara kladdig. Låt jäsa övertäckt 60 minuter. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i degen. Låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Grädda brödet i 175 C i ca 30 minuter. 



Christmas Bread


3 dl water

7 g dry yeast

1 tsp salt

1 tbsp oil

0.5 dl (date) syrup

1 tsp ground orange peel

1 tsp ground ginger

1/8 tsp ground cloves

approx. 5 dl rye flour

2-3 dl oatmeal flour mixture


Heat the water to 43 C degrees. Mix in the dry yeast and let sit for a few minutes. Add salt, oil, syrup, spices and flour. The dough will be sticky. Let rise covered for 60 minutes. Line a loaf pan with parchment paper and add the dough. Let rise for another 20 minutes. Bake the bread at 175 C for about 30 minutes.