Julbröd
3 dl vatten
7 g torrjäst
1 tsk salt
1 msk olja
0,5 dl (dadel)sirap
1 tsk malda pomeransskal
1 tsk mald ingefära
1/8 tsk mald nejlika
ca. 5 dl rågmjöl
2-3 dl havremjölblandning
Värm vattnet till 43 C grader. Blanda i torrjästen och låt stå i några minuter. Tillsätt salt, olja, sirap, kryddor och mjöl. Degen kommer att vara kladdig. Låt jäsa övertäckt 60 minuter. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i degen. Låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Grädda brödet i 175 C i ca 30 minuter.
Christmas Bread
3 dl water
7 g dry yeast
1 tsp salt
1 tbsp oil
0.5 dl (date) syrup
1 tsp ground orange peel
1 tsp ground ginger
1/8 tsp ground cloves
approx. 5 dl rye flour
2-3 dl oatmeal flour mixture
Heat the water to 43 C degrees. Mix in the dry yeast and let sit for a few minutes. Add salt, oil, syrup, spices and flour. The dough will be sticky. Let rise covered for 60 minutes. Line a loaf pan with parchment paper and add the dough. Let rise for another 20 minutes. Bake the bread at 175 C for about 30 minutes.
2 Comments
God jul, Katarina!
ReplyDeleteGod jul till dig Erika!
Delete