Frukt i kakor gör dem extra saftiga och ger ett trevligt tuggmotstånd. I denna kaka har jag använt donutpersika, men vanlig persika funkar också. Jag skalade persikan, men man gör som man vill. Nektarin skulle också passa att ha i denna kaka. 

Fruit in cakes makes them extra moist and gives a nice chewing resistance. In this cake I have used donut peach, but regular peach also works. I peeled the peach, but you do what you want. Nectarine would also be suitable to have in this cake.


Peach Ricotta Cake


2 eggs

1,5 dl ricotta cheese

0,5 tsp vanilla extract

1 tsp almond extract

2 1/4 dl flour

1 1/4 dl sugar

1 tsp baking powder

55 g butter, melted

2 fresh flat peaches, chopped


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a round cake pan with parchment paper. In a bowl whisk together the eggs, ricotta, vanilla and almond. Add the dry ingredients and stir until just combined. Fold in the butter until completely combined. Pour about two thirds of the batter into the prepared cake tin. Top with half of the chopped peaches on the batter. Spoon the rest of the batter over the peaches and spread evenly. Sprinkle the rest of the peaches evenly over the top of the batter. Bake the cake for 35-40 minutes. 



Persika Ricottakaka


2 ägg

1,5 dl ricottaost

0,5 tsk vaniljextrakt

1 tsk mandelexstrakt

2 1/4 dl vetemjöl

1 1/4 dl socker

1 tsk bakpulver

55 g smör, smält

2 färska platta persikor, hackade


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en rund kakform med bakplåtspapper. Blanda ihop ägg, ricotta, vanilj och mandel. Tillsätt de torra ingredienserna och rör om tills det bara är kombinerat. Bland ner in smöret till en slät smet. Häll cirka två tredjedelar av smeten i kakformen. Lägg hälften av de hackade persikorna på smeten. Skeda resten av smeten över persikorna. Strö resten av persikorna jämnt över toppen av smeten. Grädda kakan i 35-40 minuter.