Tina postade ett recept på en blåbärspaj och när det stod med inbakad vaniljsås, blev jag så intresserad. Hur gott måste inte det vara? Så jag sparade receptet och har nu bakat pajen. Så otroligt god, verkligen. Jag önskar jag hade haft vilda blåbär, för de är så mycket godare än buskblåbär. Men sådana får man inte tag på i Holland.
Tina posted a recipe for a blueberry pie and when it came with custard, I knew I wanted to bake it. Doesn't it sound so good? So I saved the recipe and have now baked the pie. So incredibly good, really. I wish I had wild blueberries, because they are so much tastier than bush blueberries. But such are not available in Holland.
Blåbärspaj med inbakad Vaniljsås
200 g smör, rumstempererat
1 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
4-5 dl blåbär (lite beroende på pajform)
ev 0,5 msk potatismjöl (använder du färska bär behövs det inte)
Vaniljsås
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl socker
7 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g smör
Värm ugnen till 175 C grader. Blanda alla ingredienser förutom havregrynen i en skål. Tryck ut 2/3 av pajdegen i en pajform.
Gör vaniljsåsen: Koka upp mjölken med en delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. Häll över vaniljsåsen i en kall skål när den tjocknat ordentligt. Rör ner smöret i den varma såsen under vispning
Fortsätt vispa till såsen är helt slät och det inte finns några smörklumpar kvar. Låt den svalna något. Häll vaniljsåsen över pajdegen i pajformen. Strö på blåbären över vaniljsåsen. Blanda resterande pajdeg med havregrynen och smula över blåbären. Baka pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
Blueberry Pie with Custard
200 g butter, room temperature
1 dl sugar
4 dl flour
2 tsp vanilla sugar
2 dl oats
4-5 dl blueberries
possibly 0.5 tbsp potato flour (if you use fresh berries, it is not necessary)
Custard sauce
5 dl milk
1 vanilla bean, split and scraped
1.5 dl sugar
7 egg yolks
3/4 dl cornstarch
50 g butter
Preheat the oven to 175 C degrees. Mix all ingredients except the oats in a bowl. Press 2/3 of the dough into a pie tin.
Make the custard: Bring the milk and vanilla bean to a boil. Remove the vanilla bean. Whisk sugar, egg yolks and cornstarch white and fluffy. Add the hot milk while whisking. Pour the mixture back into the saucepan and heat while whisking vigorously. Pour the custard in a cold bowl when it has thickened properly. Stir in the butter into the custard. Continue whisking until the sauce is completely smooth and there are no lumps of butter left. Let it cool slightly. Pour the custard over the pie dough in the pie tin. Sprinkle the blueberries over the custard. Mix the remaining pie dough with the oats and crumble over the blueberries. Bake the pie in the middle of the oven for about 30 minutes.
2 Comments
Det är så gott med blåbärspaj. Ha en fin tisdag, Katarina!
ReplyDeleteJa, så otroligt gott!
Delete