Jag bakar gärna med ricotta för bakverken blir så saftiga med det. Nu hade jag ricotta över, så jag bestämde att göra plättar. De blev så fluffiga och goda och de är dessutom glutenfria. 

I like to bake with ricotta because the pastries get so moist with it. Now I had ricotta over from baking, so I decided to make pancakes. They became so fluffy and good and they are also gluten-free.


Ricotta Lemon Blueberry Pancakes


1 egg

75 g ricotta

3/4 tbsp coconut sugar

lemon juice, to taste

0.5 tsp grated lemon zest

3/4 dl oat flour

1 msk almond flour

1 tsp baking powder

1/8 tsp baking soda 

salt


blueberries


Whisk together the egg and ricotta. Then add sugar, lemon juice and lemon zest. Add the remaining ingredients, except the blueberries, and stir to a smooth batter. Heat a frying pan with coconut oil and once hot, spoon about 1-2 tbsp of batter onto the pan. Top with blueberries. Cook for 2 minutes and then flip and let cook for 30 seconds to 1 minute.



Ricotta Citron Blåbärsplättar


1 ägg

75 g ricotta

3/4 msk kokosnötsocker

citronsaft, efter smak

0,5 tsk riven citronskal

3/4 dl havremjöl

1 msk mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1/8 tsk bikarbonat

salt


blåbär


Vispa ihop ägg och ricotta. Tillsätt sedan socker, citronsaft och citronskal. Tillsätt de resterande ingredienserna, förutom blåbär, och rör om till en slät smet. Värm en stekpanna med kokosnötsolja och skeda ca 1-2 msk smet i pannan när den är varm. Toppa med blåbär. Låt steka i 2 minuter och vänd sedan och stek i 30 sekunder till 1 minut.