Det här är ett bröd som bakas i lergryta, vilket ger brödet en mycket god skorpa. Brödet i sig är saftigt och har en djupare smak då den fått stå i kylen under natten. Hembakat bröd är gott!

This is a bread baked in clay pot, which gives the bread a very good crust. The bread itself is moist and has a deeper flavor when left to rise in the fridge overnight. Homemade bread is good!


Havre-Fullkornsbröd 
ca 10 skivor

3,5 dl vatten, ljummet
1 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
3 dl havremjöl
2 dl havregryn
2 dl fullkornsmjöl
1 msk sirap

I en skål blanda vatten med alla ingredienser. Låt stå i rumstemperatur i 60 minuter. Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet 12-18 h. Ta degen från kylskåpet och forma till en boll. Låt jäsa i 60 minuter. Ställ en lergryta med lock i ugnen och värm ugnen till 225 C. Ta ut lergrytan, försiktigt för den är het. Lägg brödet i grytan och lägg på locket och grädda i 30 minuter. Ta sedan bort locket och grädda i ytterligare 15 minuter.



Oat Whole Grain Bread
about 10 slices

3.5 dl water, lukewarm
1 tsp dry yeast
1.5 tsp salt
3 dl oat flour
2 dl oats
2 dl whole grain flour
1 tbsp syrup

In a bowl mix water with the rest of the ingredients. Leave at room temperature for 60 minutes. Cover the bowl with plastic and place in the refrigerator 12-18 h. Take the dough from the refrigerator and form into a ball. Allow to rise for 60 minutes. Place a clay pot with a lid in the oven and heat the oven to 225 C. Remove the clay pot, carefully for it is hot. Put the bread in the pot. Put the lid on and bake for 30 minutes. Then remove the lid and bake for another 15 minutes.