Har du övermogna bananer hemma? Kasta då inte bort dem! Baka en saftig kaka med dem eller dela dem i bitar och frys in för att använda senare i t.ex.smoothies. Den här kakan innehåller inget tillsatt socker för jag har använt sockerersättning från Sukrin, men det går förstås att använda vanligt socker också. Kakan är dessutom glutenfri då du använder glutenfritt havremjöl. Jag mixar havregryn till ett mjöl.

Do you have overripe bananas at home? Don't throw them away! Bake a moist cake with them or cut them into pieces and freeze for later use, for example in smoothies. This cake contains no added sugar because I have used sugar substitute from Sukrin, but of course you can use regular sugar as well. The cake is also gluten-free when you use gluten-free oat flour. I mix oatmeal into a flour.


Banana Oat Cake, no added sugar

50 g butter, melted
1 1/4 dl Sukrin Gold sugar
1 egg
0,5 tsp vanilla powder
2 dl oat flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 dl quark
1 banana, mashed
30 g Sukrin sugar-free milk chocolate, chopped

In a bowl mix together the butter and sugar. Then add the egg and vanilla powder. Mix in oat flour, baking powder, and salt. Add the quark, banana and chocolate into the mixture and stir to combine. Pour the batter into a small greased and floured loaf pan. Bake for 50-60 minutes at 175 C.


Banan Havrekaka, utan tillsatt socker

50 g smör, smält
1 1/4 dl Sukrin Gold socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl havremjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 dl kvarg
1 banan, mosad
30 g Sukrin sockerfri mjölkchoklad, hackad

Blanda ihop smöret och sockret i en skål. Tillsätt sedan ägget och vaniljpulvret. Blanda in havremjöl, bakpulver och salt. Tillsätt kvarg, banan och choklad i blandningen och rör om tills slät. Häll smeten i en liten smord och mjölad brödform. Grädda i 50-60 minuter i 175 C.