En saftig, vegansk kaka med bär och citron. En fräsch sommarkaka! Inte så söt, mera syrlig och god av citronen. Kanske servera lite glass till?

A moist, vegan cake with berries and lemon. A fresh summer cake! Not too sweet, more tangy and delicious with the lemon. Maybe some ice cream on the side?


Vegan Berry Lemon Cake

1/4 dl vegetable oil
1 dl sugar
2 dl wheat flour
0.5 tsp baking powder
1 dl almond milk
0.5 tbsp lemon juice
1 tbsp lemon zest
1 dl berries, I used frozen

Icing
75 g icing sugar
1 tbsp lemon juice
berries for topping

Preheat the oven to 175 degrees C.
In a bowl, stir together the vegetable oil, sugar, lemon juice, lemon zest and milk until evenly mixed. Stir in the flour and baking powder until smooth. Grease and line a baking tin and pour the mixture into the tin. Bake for about 35 minutes. After 15 minutes of baking add the berries and continue baking for another 15-20 minutes. Remove from the oven and allow to cool in the tin.
Once the cake is completely cooled, mix together the icing sugar and lemon juice until smooth. Spoon on top of the cake and let drizzle down the sides a little.



Vegan Bär Citronkaka

1/4 dl vegetabilisk olja
1 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 dl mandelmjölk
0,5 msk citronsaft
1 msk citronskal
1 dl bär, jag använde frysta

Glasyr:
75 g florsocker
1 msk citronsaft
bär som dekoration

Värm ugnen till 175 grader C. I en skål, rör ihop olja, socker, citronsaft, citronskal och mjölk tills jämnt blandat. Rör i mjöl och bakpulver till en jämn smet. Smörj och klä en bakform med  bakplåtspapper och häll blandningen i formen. Baka i ca 35 minuter. Efter 15 minuters bakning tillsätt bären och fortsätt att baka i ytterligare 15-20 minuter. Ta ur ugnen och låt svalna i formen. När kakan har svalnat, blanda florsocker och citronsaften. Skeda på toppen av kakan.