Baking cakes with flavored with tea is good, but sometimes I think they get a too weak taste. In this cake it is worthwhile to make a strong tea and preferably use the loose tea in the batter as well. Although I made strong tea I would have liked a more intense taste. This cake is not too sweet.
Vegan Earl Grey Cake
1 dl unsweetened almond milk
3/4 tbsp loose leaf earl grey tea
2 dl wheat flour
1 dl stevia sugar
1 tbsp cornstarch
3/4 baking powder
one pinch of salt
2 tbsp oil
0.5 dl vegan yogurt
1 dl prepared tea milk
Glaze:
prepared earl grey tea
powdered sugar
Heat the oven to 175 ºC and grease a loaf pan. Warm the milk and add the tea and steep for 5 minutes. In a bowl stir together flour, sugar, cornstarch, baking powder and salt. Add oil, yoghurt and the milk tea (reserve 1 tbsp for the glaze) and stir until smooth. I added 1 tsp of the tea leafs to the batter. Pour the batter into the prepared loaf pan and bake for 50-60 minutes, or until a tester comes out of the center clean or with a few crumbs.
Glaze: Stir together the reserved tea with powdered sugar into a thick but pourable glaze. Pour the glaze over the cooled cake.
Vegan Earl Grey Kaka
1 dl osötad mandelmjölk
3/4 msk löste earl grey
2 dl vetemjöl
1 dl steviasocker
1 msk majsstärkelse
3/4 bakpulver
en nypa salt
2 msk olja
0,5 dl vegansk yoghurt
1 dl beredd te
Glasyr:
earl grey te
florsocker
Värm ugnen till 175 ºC och smörj en brödform. Värm mjölken och tillsätt teet och låt dra i 5 minuter. I en skål blanda mjöl, socker, majsstärkelse, bakpulver och salt. Tillsätt olja, yoghurt och teet (spara 1 msk för glasyren) och rör om tills en jämn smet. Jag blandade även i 1 tsk av tebladen i smeten. Häll smeten i brödformen och grädda i ca 25 minuter.
Glasyr: Rör ihop det sparade teet med florsocker till en tjock men hällbar glasyr. Häll glasyren över den svalnade kakan.
Glasyr: Rör ihop det sparade teet med florsocker till en tjock men hällbar glasyr. Häll glasyren över den svalnade kakan.
6 Comments
Låter som en kaka i min smak! Älskar earl grey och när kakor inte är så söta!
ReplyDeleteKram Jenny
Tack Jenny! Ha en skön söndag, kram!
DeleteVilken fin kaka, och säkert gott:)
ReplyDeleteTack snälla du!
DeleteDen ser väldigt smaskig ut!
ReplyDeleteTack Erika!
Delete