A moist cake with a taste of lemon. A cake that is suitable for spring with its slightly tart and fresh taste. This is a cake that you can make a double batch of and bring to all the cozy spring picnics.
Lemon Ricotta Crumb Cake
60 g butter, melted and cooled
1 dl sugar
1 dl ricotta cheese
1 egg
zest and juice from 0.5 lemon
2 dl wheat flour
1 tsp baking powder
crumb topping
0.5 dl wheat flour
2 tbsp sugar
1 tbsp butter
Preheat oven to 175 degrees C. Line a baking pan with parchment paper. In a bowl stir together butter and sugar. Then add the ricotta and egg and stir well. Lastly stir in lemon zest, lemon juice, flour and baking powder. Pour the batter into the baking pan. For the crumbs stir together the ingredients and sprinkle on top of the batter. Bake the cake for 25 minutes.
Citron Ricotta Smulkaka
60 g smör, smält och svalnat
1 dl socker
1 dl ricottaost
1 ägg
skal och juice från 0,5 citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smultopping
0,5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk smör
Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform med bakplåtspapper. I en skål blanda ihop smör och socker. Tillsätt sedan ricotta och ägg och rör om. Slutligen blanda i citronskal, citronsaft, mjöl och bakpulver. Häll smeten i bakformen. Blanda ihop ingredienserna för smulet och strö på smeten. Baka kakan i 25 minuter.
Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform med bakplåtspapper. I en skål blanda ihop smör och socker. Tillsätt sedan ricotta och ägg och rör om. Slutligen blanda i citronskal, citronsaft, mjöl och bakpulver. Häll smeten i bakformen. Blanda ihop ingredienserna för smulet och strö på smeten. Baka kakan i 25 minuter.
2 Comments
Så fräscht!
ReplyDeleteJa citrusfrukt i bakverk är så gott!
Delete