En saftig och syrlig kaka med citron. Bakverk med citrusfrukter blir så fräscha och jag gillar citron i kakor. För att ytterligare få mera smak av citron penslade jag kakan med en citronsirap. Mycket god och smakar så gott med en kopp kaffe.

A moist and tart cake with lemon. Pastries with citrus fruits are so fresh and I like lemon in cakes. To get even more lemon flavor, I brushed the cake with a lemon syrup. Very delicious and tastes good with a cup of coffee.


Ricotta Lemon Cake 

75 g butter, soft
80 g whole milk ricotta
1 1/4 dl sugar
1 large egg
0,5 lemon, juice and zest
1.5 dl wheat flour
1 tsp baking powder

lemon syrup:
0,5 lemon juice
1-2 icing sugar

Preheat the oven to 175 C. Grease and flour a small bread loaf pan and set aside.  In a bowl, stir together butter and sugar. Add the ricotta and mix until fluffy. Add the egg and stir well. Then stir in the lemon juice, zest, flour and baking powder. Pour the batter into the prepared pan, and bake for about 25 -30 minutes. Stir together lemon juice and icing sugar and brush the cake with the syrup. Let the cake cool in the pan. 



Ricotta Citronkaka

75 g smör, mjukt
80 g ricotta
1 1/4 dl socker
1 stort ägg
0,5 citron, saft och skal
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

citronsirap:
0,5 citronsaft
1-2 msk florsocker

Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en liten brödform.I en skål blanda ihop smör och socker. Tillsätt ricotta och blanda tills fluffigt. Tillsätt ägget och rör om. Blanda i citronsaft och -skal, mjöl och bakpulver. Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter. Blanda ihop citronsaft och florsocker och pensla kakan med citronsirapen. Låt kakan sedan svalna i formen.