With inspiration from Tina I made this ratatouille gratin. It's so creamy and delicious. And it gets even tastier the day after.
Ratatouillegratäng
1 aubergine
1 zucchini
1 röd lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk à 400 g krossade tomater
1 dl svarta bönor, kokta
1 msk herbs de Provence
1 buljongtärning
salt
svartpeppar
paprikapulver
Creme Fraiche sås
300 g crème fraîche, franska kryddor
1 dl parmesanost, riven
en skvätt mjölk
1/8 tsk vitlökspulver
salt
svartpeppar
Skölj och skär aubergine och zucchini i 1 x 1 cm kuber. Lägg dem i ett durkslag och salta. Blanda runt och låt stå i 20 minuter.
Skölj och hacka lök och vitlök. Skölj och skär paprika i bitar. Fräs allt i lite olja tills det mjuknar utan att ta färg.
Torka av aubergine- och zucchinikuberna med hushållspapper. Vänd ner i grytan och rör runt hela tiden. Häll ner tomatkross, bönor, herbs de Provence och buljongtärning. Koka upp och låt grytan sjuda i ca 25 minuter. Det mesta av vätskan från tomaterna ska koka bort. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
Creme Fraiche sås: blanda samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Lägg grönsaksröran i en ugnsform och täck med såsen. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 35 minuter. Servera: gratängen med biffar och sallad.'
Ratatouille Gratin
1 eggplant
1 zucchini
1 red onion, finely chopped
1 clove garlic
1 red bell pepper
1 can (400 g) of crushed tomatoes
1 dl black beans, cooked
1 tbsp herbs de Provence
1 vegetable broth cube
salt
black pepper
paprika powder
Creme Fraiche Sauce
300 g crème fraîche, French spices
1 dl parmesan cheese, grated
a splash of milk
1/8 tsp garlic powder
salt
black pepper
Rinse and cut eggplant and zucchini into 1 x 1 cm cubes. Put them in a sieve and add salt on them. Mix around and allow to sit for 20 minutes.
Rinse and chop onion and garlic. Rinse and cut peppers into pieces. Put them in a pot and fry in a little oil until they soften without taking color. Wipe the eggplant and zucchini cubes with household paper. Add them to the pot and stir. Add on tomatoes, beans, herbs de Provence and broth cube. Let it simmer for about 25 minutes. Most of the liquid from the tomatoes should evaporate. Season with salt, pepper and paprika.
Creme Fraiche sauce: mix all ingredients in a bowl. Season with salt and pepper.
Place the vegetables in an oven-proof dish and cover with the sauce. Bake in the oven at 200 ° C for about 35 minutes. Serve he gratin with patties and salad.
2 Comments
Mums vad det måste vara gott:)
ReplyDeleteJa, mycket gott!
Delete