När man använder kryddor som gurkmeja, ingefära, kanel och cayenne får man en smakrik och hälsofrämjande sås. Gurkmejan ger såsen dess vackra färg. Vi åt såsen med kokt ris, men även quinoa passar bra. 

When using spices like turmeric, ginger, cinnamon and cayenne you get a tasty and health-promoting sauce. Turmeric gives the sauce its beautiful color. We ate the sauce with boiled rice, but even quinoa would be good.


Chickpea Turmeric Sauce

0,5 tbsp oil
1 red onion, chopped
1 clove of garlic, chopped
1 cm knob of ginger, chopped
0.5 tsp turmeric
0.5 tsp ground cumin
0.5 tsp cinnamon
pinch of cayenne
1 can chickpeas, drained and rinsed
0,5 red bell pepper, diced
1 carrot, sliced thinly
15 cm zucchini, diced
1.5 dl water
1 dl coconut milk
salt
black pepper

Heat oil in a saucepan. Add the onion, garlic and ginger and fry for a minute or two. Add turmeric, cumin, cinnamon, and cayenne and fry for 30 seconds. Stir in chickpeas, bell pepper, zucchini, water and coconut milk. Let simmer for 15 minutes. Season with salt and black pepper. Serve with rice. 



Kikärts-Gurkmejasås

0,5 msk olja
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 cm ingefära, hackad
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk kanel
en nypa cayenne
1 burk kikärter, sköljas
0,5 röd paprika, tärnad
1 morot, skivad tunt
15 cm zucchini, tärnad
1,5 dl vatten
1 dl kokosmjölk
salt
svartpeppar

Värm olja i en kastrull. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek i en minut eller två. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, kanel och cayenne och stek i 30 sekunder. Rör i kikärter, paprika, zucchini, vatten och kokosmjölk. Låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris.