Runeberg's Day is approaching and that's when you will celebrate with runeberg cakes. I chose to bake a cake instead of individual cakes, but you can do however you want. A very tasty, moist and delicious cake.
Runebergskaka
200 g smör, mjukt
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1,5 dl pepparkakssmulor
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk mandelessens
1,5 dl mjölk
fukta med
1 dl vatten
0,5 tsk mandelessens
1-2 dl hallonsylt
glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan i smeten. Häll i mandelessens och mjölk. Fördela smeten i rund bakform. Grädda i 175 grader i ca 50 minuter. Låt svalna.
Fukta kakan med vatten-mandelblandningen och bred på hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.
Runeberg’s Cake
200 g butter, soft
2 dl sugar
2 eggs
3 dl flour
1.5 dl gingerbread crumbles
1 dl almond flour
2 teaspoon baking powder
0.5 tsp cardamom
0.5 tsp almond essence
1.5 dl milk
moisten with
1 dl water
0.5 tsp almond essence
1-2 dl raspberry jam
glaze
1 dl icing sugar
2 tsp water
Beat butter and sugar. Add the eggs one at a time and whisk. Combine the dry ingredients another and add to the batter. Pour in almond essence and milk. Pour the batter into a greased and floured round baking pan. Bake at 175 degrees for about 50 minutes. Let cool.
0 Comments