Sunday, December 17, 2017

Christmassy Apple-Cranberry Squares with Caramel Sauce

Glad tredje advent! Vad tiden går fort, det är julafton redan om en vecka. Har du allt klart till jul? Idag vill jag tipsa om en julkaka med smak av äpple, pepparkaka och kolasås. Mycket god om man frågar mig. 

Happy third advent! Times flies by, Christmas eve is already in a week. Are you ready for Christmas? Today I want to give you a recipe that is perfect on the Christmas table. The cake has a taste of apple, gingerbread and caramel sauce. Very delicious if you ask me.



Julig Äppel-Tranbärskaka med Kolasås

120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1,5 dl kolasås
1-2 äpplen, skivade tunt
1 dl frysta tranbär

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20-22  cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Häll hälften av kolasåsen på botten. Lägg på äppelskivor, tranbär och resten av kolasåsen. Strö sedan resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna. 



Christmassy Apple-Cranberry Cake with Caramel Sauce

120 g butter, soft
1,5 dl brown sugar
2 dl rolled oats
2 dl flour
1 tsp baking powder

1.5 dl caramel sauce
1-2 apples, sliced ​​thinly
1 dl frozen cranberries

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking powder, and salt. Press little more than half of the crumb mixture into the bottom of a lined 20-22 cm baking pan.

Pour half of the caramel sauce on the crust. Add apple slices, cranberries and the rest of the sauce. Then sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool.

2 comments: