Monday, August 14, 2017

Ratatouille White Bean Casserole (Vegan, Gluten-Free)

Receptet på denna maträtt är från One Green Planet och påminner om lasagne. Maträtten är helt vegan och görs på grönsaker och bönor. Jag kryddade enligt mina smaklökar och tycker att det blev gott. Här kan man mycket väl använda sina favoritkryddor. 

The recipe for this dish is from One Green Planet and reminiscent of lasagna. The dish is completely vegan and it's made of vegetables and beans. I seasoned the dish according to my taste buds and found it to be good. You can very well use your favorite spices.


Ratatouille White Bean Casserole (Vegan, Gluten-Free)

ratatouille:
1 large eggplant, thinly sliced
1 large zucchini, thinly sliced
3 dl tomato sauce
2 roma tomatoes, sliced

white bean puree:
1 can white beans, drained and rinsed
0.5 tsp garlic powder
2 tbsp extra virgin olive oil
2-3 tbsp water
1 tbsp dried mixed herbs

Preheat the oven to 200°C. Place thinly sliced eggplant on a large baking sheet, and bake for 10 minutes.
While the eggplant is baking, make your white bean puree by placing all the puree ingredients into a food processor and blending until fairly smooth.
Once the eggplant is done, it’s time to start layering your casserole! Begin by pouring a 1 dl of tomato sauce in your casserole dish (I used 9×13-inch) and using a spatula to spread it to coat the bottom of the dish. Add in a layer of eggplant, followed by a layer of sliced zucchini. Top with the white bean puree, and spread it evenly across the zucchini with a spatula.
Time for the last of the layering! Add another layer of eggplant, followed by another layer of zucchini. Top with 2.5 dl of tomato sauce and a layer of sliced tomatoes. Bake for 35-40 minutes, or until zucchini is tender. Feel free to garnish with fresh basil, nutritional yeast, or vegan parmesan cheese. Let it cool for 10 minutes before slicing and serving.



Ratatouille med Vita Bönor (Vegan, Glutenfri)

ratatouille:
1 stor aubergine, snitt skivad
1 stor courgette, snitt skivad
3 dl tomatsås
2 romatomater, skivad

Vitbönspuré:
1 kan vita bönor, dräneras och sköljas
0,5 tsk vitlökspulver
2 msk extra jungfruolja
2-3 msk vatten
1 msk torkade blandade örter

Värm ugnen till 200 ° C. Lägg tunt skivad aubergine på en stor bakplåt och grädda i 10 minuter.
Lägg alla ingredienser för vitbönspuréen i en matprocessor och blanda tills slät.
Häll 1 dl tomatsås i en ugnsform. Lägg i ett lager av aubergine, följt av ett lager skivad zucchini. Toppa med den vita bönpuréen och bred den jämnt över zucchinin med en spatel.

Lägg till ett annat lager av aubergine, följt av ett annat lager av zucchini. Toppa med 2,5 dl tomatsås och skivade tomater. Grädda i 35-40 minuter. Garnera med färsk basilika, näringsjäst eller vegansk parmesanost. Låt den svalna i 10 minuter innan servering.

1 comment:

  1. Tack för det här receptet! Jag testade härom dagen med lite ändringar. Det var verkligen jättegott!

    ReplyDelete