En perfekt mat på helgen är potatisgratäng, gärna krämig att den smälter i munnen. Jag tillsatte ost i min gratäng vilket blir gott, men osten går att utesluta. Servera med grönsaker och t.ex. biff av något slag.

A perfect food on the weekend is potato gratin, and a creamy one, that melts in your mouth. I added cheese in my gratin which is delicious, but the cheese can be excluded. Serve with vegetables and e.g. steak of any kind.


Krämig potatisgratäng med ost

1 kg potatis, skalad och skivad
2 gula lökar, skalad och hackad
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 klyfta vitlök, pressad
3 dl grädde
1,5 dl riven ost

Värm ugnen till 200 C grader. Varva potatisskivor, lök och vitlök i en lätt smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven. Blanda grädde med 1 dl  riven ost och häll på potatisen. Strö över resterande riven ost. Grädda i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.



Creamy potato gratin with cheese

1 kg potatoes, peeled and sliced
2 onions, peeled and chopped
1 tsp salt
2 pinches of white pepper
1 clove garlic, pressed
3 dl cream
1.5 dl grated cheese

Preheat oven to 200 C degrees. Layer the potato slices, onion and garlic in a lightly greased ovenproof dish. Season with salt and pepper in between. Mix the cream with 1 dl of grated cheese and pour over the potatoes. Sprinkle with the remaining grated cheese. Bake for about 50 minutes or until the potatoes soft.