A perfect food on the weekend is potato gratin, and a creamy one, that melts in your mouth. I added cheese in my gratin which is delicious, but the cheese can be excluded. Serve with vegetables and e.g. steak of any kind.
Krämig potatisgratäng med ost
1 kg potatis, skalad och skivad
2 gula lökar, skalad och hackad
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 klyfta vitlök, pressad
3 dl grädde
1,5 dl riven ost
Värm ugnen till 200 C grader. Varva potatisskivor, lök och vitlök i en lätt smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven. Blanda grädde med 1 dl riven ost och häll på potatisen. Strö över resterande riven ost. Grädda i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Creamy potato gratin with cheese
1 kg potatoes, peeled and sliced
2 onions, peeled and chopped
1 tsp salt
2 pinches of white pepper
1 clove garlic, pressed
3 dl cream
1.5 dl grated cheese
Preheat oven to 200 C degrees. Layer the potato slices, onion and garlic in a lightly greased ovenproof dish. Season with salt and pepper in between. Mix the cream with 1 dl of grated cheese and pour over the potatoes. Sprinkle with the remaining grated cheese. Bake for about 50 minutes or until the potatoes soft.

Preheat oven to 200 C degrees. Layer the potato slices, onion and garlic in a lightly greased ovenproof dish. Season with salt and pepper in between. Mix the cream with 1 dl of grated cheese and pour over the potatoes. Sprinkle with the remaining grated cheese. Bake for about 50 minutes or until the potatoes soft.

Här älskar vi potatisgratäng! Flickorna har önskat det flera helger i rad!!
ReplyDeleteÖnskar dig en underbar helg kära bloggvän!
Kram Jenny
Ja, det är nog så gott. Jag förstår mycket väl dina döttrar :)
DeleteTack detsamma fina Jenny och varm kram!
Mmm så gott.Äter mycket sällan potatis fast det är så gott,och mera sötpotatis.
ReplyDeleteSamma här, men ibland så :)
Delete