Om ni läst min blogg den senaste tiden har ni säkert märkt att jag lagat mycket soppa. Men soppa är gott och är passande under denna kyligare årstid. Ärtsoppa har jag alltid gillat och den är väldigt enkel att laga själv. Till traditionen hör ju att man äter ärtsoppa och plättar på torsdag :). Så var det i alla fall i mina skolor, som jag gått i. Hur gör du, äter du ärtsoppa på torsdagar?  

If you read my blog lately, you have probably noticed that I have made a lot of soups. But soup is good and is suitable for the colder seasons.  I have always liked pea soup and it's very easy to make yourself. The tradition says to eat pea soup and pancakes on Thursday :). In the schools that I went to as a child we had pea soup and pancakes on Thursdays. Delicious :)


Ärtsoppa
4 portioner

500 g torkade ärter
2,5 l vatten
2 tsk salt
1 rödlök, finhackad
3 morötter, tärnade
2 msk senap
2 tsk mejram
svartpeppar

Skölj ärtorna med kallt vatten. Blötlägg ärtorna över natten i en stor kastrull (ca 5 l) med halva mängden vatten i receptet. Följande dag, tillsätt resterande vatten och koka upp. Tillsätt salt och finhackad lök och låt sjuda täckt i ca 1 h. Avlägsna skum som formas. Tillsätt morötterna och låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Krydda med senap, mejram och svartpeppar.



Pea Soup
4 servings

500 g dried peas
2,5 l water
2 tsp salt
1 red onion, finely chopped
3 carrots, diced
2 tbsp mustard
2 tsp marjoram
black pepper

Rinse the peas with cold water. Soak the peas overnight in a large pan (about 5 l) with half the amount of water in the recipe. The following day, add the remaining water and bring to a boil. Add salt and finely chopped onion and let simmer covered for about 1 hour. Remove the foam that formes. Add the carrot and let simmer for another 30 minutes. Season with mustard, marjoram and black pepper.