Vanilla and blueberry goes well together. I found a recipe for a cake from a Finnish site with quark, vanilla custard and blueberries that sounded interesting, so I baked it. I halved the recipe and used vanilla pudding from Alpro. Instead of white sugar, I used sweetener with stevia from Good Good by Via Health. The cake was very good.
Vanilj-Blåbärssmulkaka
kakbotten
250 g kvarg
1 ägg
drygt 1,5 dl olja
1 dl mjölk
2,5 dl socker
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
fyllning
0,5 l blåbär
1 påse vaniljpudding + mjölk (typ Ekströms)
smuldeg
1 dl socker
100 g smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
Blanda ihop ingredienserna för botten i en skål. Bred smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Om nödvändigt, använd mjöl till hjälp eftersom smeten är fuktig.
Blanda blåbären med vaniljpuddingen och häll på botten. Blanda ingredienserna till smuldegen och strö över fyllningen. Baka kakan i 180 grader i 20-30 minuter. Låt svalna.
250 g kvarg
1 ägg
drygt 1,5 dl olja
1 dl mjölk
2,5 dl socker
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
fyllning
0,5 l blåbär
1 påse vaniljpudding + mjölk (typ Ekströms)
smuldeg
1 dl socker
100 g smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
Blanda ihop ingredienserna för botten i en skål. Bred smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Om nödvändigt, använd mjöl till hjälp eftersom smeten är fuktig.
Blanda blåbären med vaniljpuddingen och häll på botten. Blanda ingredienserna till smuldegen och strö över fyllningen. Baka kakan i 180 grader i 20-30 minuter. Låt svalna.
Vanilla-Blueberry Crumble Cake
cake base
250 g quark
1 egg
a little more than 1.5 dl oil
1 dl milk
2.5 dl sugar
5.5 dl flour
2 tsp baking powder
filling
0.5 l blueberries
1 bag of vanilla custard + milk (like Ekströms)
crumble
1 dl sugar
100 g butter
1 dl flour
0.5 dl oats
Mix the ingredients for the cake base in a bowl. Spread the mixture on a baking tray lined with baking paper. If necessary, use flour to help because the batter is moist.
Mix the blueberries with vanilla pudding and pour on the cake base. Mix the ingredients for the crumble and sprinkle over the filling. Bake the cake at 180 degrees for 20-30 minutes. Let cool.
250 g quark
1 egg
a little more than 1.5 dl oil
1 dl milk
2.5 dl sugar
5.5 dl flour
2 tsp baking powder
filling
0.5 l blueberries
1 bag of vanilla custard + milk (like Ekströms)
crumble
1 dl sugar
100 g butter
1 dl flour
0.5 dl oats
Mix the ingredients for the cake base in a bowl. Spread the mixture on a baking tray lined with baking paper. If necessary, use flour to help because the batter is moist.
Mix the blueberries with vanilla pudding and pour on the cake base. Mix the ingredients for the crumble and sprinkle over the filling. Bake the cake at 180 degrees for 20-30 minutes. Let cool.
3 Comments
Hej igen Katarina! Är inte så mycket för sötsaker men har frysen packad med blåbär från egen skog så gör allt emellanåt en paj av dem. Tycker också att blåbär och vanilj är toppen ihop...här behöver man ingen skild vaniljsås...fiffigt!
ReplyDeleteHej Anne! Roligt att du tittar in här hos mig och lämnar kommentarer. Härligt med egenplockade blåbär.
DeleteSer jättefina ut:)
ReplyDelete