En mastig sås med smak av jordnötter, ingefära, chili och tomat. Såsen kan göras till soppa genom att tillsätta mera buljong. Jag serverade såsen med kokt quinoa, men ris funkar bra också. 

A rich sauce flavored with peanuts, ginger, chili and tomato. The sauce can be made into soup by adding more broth. I served the sauce with the cooked quinoa, but rice works well too.


Peanut Butter Bean Sauce

5 dl vegetable broth
1 small red onion, chopped
1.5 tsp grated fresh ginger
1 clove garlic, grated
15 cm zucchini, diced
3 cubes frozen spinach
2 dl mixed beans
1 dl peanut butter, smooth or chunky
0.5 dl tomato paste
sriracha sauce or sambal oelek or chili powder
salt

chopped peanuts, for garnish

In a pan bring the broth to a boil. Add the onion, ginger and garlic. Let simmer for 10 minutes. In a mixing bowl, combine the peanut butter and tomato paste, then add 2 dl of the hot stock to the bowl. Stir the mixture until smooth, then pour it back into the pan and mix well. Stir in the spinach, zucchini and beans. Season with sriracha and salt. Simmer for about 15 minutes, stirring occasionally. Serve with cooked rice or quinoa if you like, and top with chopped peanuts.



Jordnötssmör Bönsås

5 dl grönsaksbuljong 
1 liten röd lök, hackad
1,5 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
15 cm zucchini, tärnad
3 kuber fryst spenat
2 dl blandade bönor
1 dl jordnötssmör, slät eller chunky
0,5 dl tomatpuré 
srirachasås eller sambal oelek eller chilipulver 
salt

hackade jordnötter, till garnering

I en kastrull koka upp buljongen. Tillsätt lök, ingefära och vitlök. Låt sjuda i 10 minuter. I en skål kombinera jordnötssmör och tomatpuré, tillsätt sedan 2 dl av den heta buljongen. Rör blandningen tills den är slät, häll sedan tillbaka i kastrullen och blanda väl. Rör i spenat, zucchini och bönor. Krydda med sriracha och salt. Sjuda i ca 15 minuter under omrörning. Servera med kokt ris eller quinoa om du vill, och toppa med hackade jordnötter.