In addition to the Christmas casseroles these Karelian pies are a must on Christmas. I usually make the pies with a filling of rice pudding, but also potato or carrot filling can be used. They are served with an egg-butter mixture, but mashed avocado is a great topping too.
Finnish Karelian Pies
15-20 pies
Dough
1.5-2 dl water
2 dl rye flour
2 dl wheat flour
1 tbsp oil
1 tsp salt
Filling
3 dl water
1,5 dl porridge rice / arborio rice
7 dl milk
salt, to taste
Start with the filling. Boil the water and add the rice and
cook on low heat for 10 minutes. Add the milk and let simmer under a lid for
about 40-45 minutes, stirring occasionally. Season with salt when the porridge
is ready.
Preheat the oven to 275 C. For the dough: mix all the
ingredients in a bowl with a spoon until smooth. Divide the dough into pieces.
Roll the dough thinly, using flour, into oval shape. Add a tbsp of rice
porridge in the middle of the dough. Fold up the edges and pinch the dough to
get a crimped edge. Put the pies on a baking sheet lined with parchment paper.
Bake the pies for 10-12 minutes.
Remove the pies from the oven and brush them with melted
butter/margarine. You can also dip the pies in a mixture of melted butter and
milk. Cover the pastries with a towel and let the them soften and cool for 30
minutes before serving. Serve with egg-butter spread made of chopped
hard-boiled eggs mixed with softened butter and salt.
Karelska piroger
15-20 piroger
deg
1,5-2 dl vatten
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk olja
1 tsk salt
fyllning
3 dl vatten
1,5 dl grötris / arborioris
7 dl mjölk
salt, efter smak
Börja med fyllningen. Koka vattnet och tillsätt riset och
koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt sjuda under lock i ca
40-45 minuter under omrörning. Krydda med salt när gröten är klar.
Sätt ugnen på 275 C. För degen: Blanda alla ingredienser i
en skål med en sked tills slät. Dela degen i bitar. Rulla degen tunt, med hjälp
av mjöl, till oval form. Lägg en msk risgröt i mitten av degen. Vik upp
kanterna och nyp ihop degen för att få en veckad kant. Lägg pirogerna på en
plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda pirogerna i 10-12 minuter.
Ta pirogerna ur ugnen och pensla dem med smält smör /
margarin. Du kan även doppa dem i en blandning av smält smör och mjölk. Täck
pirogerna med en handduk och låt dem mjukna och svalna i 30 minuter innan
servering. Servera med ägg-smörblandning som du gör på mosade hårdkokta ägg
blandat med mjukt smör och salt.
10 Comments
Åh, tack för receptet! Kan man förbereda pirågerna (baka ut och fylla) dagen före och grädda nästa dag?
ReplyDeleteDet har jag inte testat, men de går bra att frysa ner!
DeleteÄlskar karelska piroger:) Har gjort såna för länge länge sedan men kanske med din recept,som låter so bra:)
ReplyDeleteJa, det är så goda! Det är roligt när man lätt kan göra dem själv :)
DeleteDet här låter spännande, hörru! :D
ReplyDeleteTack så mycket Erika!
DeleteMen så gott! Min syster och jag pratade precis om att vi borde provbaka dom någon gång och nu har vi receptet! Tack och god jul!
ReplyDeleteJa, hemgjorda är också goda. God Ju!
DeleteMåste bara göra:))
ReplyDeleteJa! Så goda och inte alls svåra att göra själv.
Delete