Biryani comes from the Persian word beryā, which means "fried, roasted." It originated in Turkey and Persia. It contains rice, but since we rarely eat rice I used quinoa instead. If you like coriander it goes well in this dish.
Indisk Grönsaks Biryani med Quinoa
0,5 msk kokosolja
2 msk russin
2 msk mandel, hackad
0,5 tsk gurkmeja
1/4 tsk kummin
1/4 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 dl quinoa, okokt
5 dl vatten
salt
grönsaker
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk ingefära, riven
1 liten broccoli
1-2 morötter, skivade tunt
vatten
salt
Smält olja i en kastrull. Tillsätt russin, mandel, gurkmeja,
spiskummin, kardemumma och kanel och stek under omrörning tills rostat, ca 1-2
minuter. Tillsätt quinoa och stek i 1 minut. Tillsätt vatten och salt och koka
upp. Låt sjuda tills quinoan är klar, cirka 20 minuter. Ta bort från värmen.
Under tiden gör grönsakerna. Smält olja i en kastrull.
Tillsätt lök och vitlök , stek i ca 1 minut. Tillsätt ingefära och stek under
omrörning, tills doftande. Rör i broccoli, morötter och salt. Tillsätt vatten
för att täcka grönsakerna och koka tills grönskaerna är mjuka.
Blanda grönsaksblandningen med quinoablandningen. Krydda med
salt efter smak. Toppa med mandel.
Indian Vegetable Biryani with Quinoa
0,5 tbsp coconut oil
3 tbsp raisins
3 tbsp almonds or cashews, chopped
0,5 tsp turmeric
1/4 tsp cumin seeds
1/4 tsp cardamom
0,5 tsp cinnamon
2 dl quinoa, uncooked (3/4 cup +1 tbsp)
5 dl water (2 cups)
salt
vegetables
1 red onion, chopped
1 garlic clove, grated
1 tbsp ginger, grated
1 small broccoli
1-2 carrots, sliced thinly
water
salt
Melt the oil in a saucepan. Add the raisins, almonds,
turmeric, cumin seeds, cardamom, and cinnamon and cook, stirring, until
toasted, about 1-2 minutes. Add the quinoa and cook for 1 minute. Add the water
and salt and bring to a boil. Let simmer until the quinoa is ready, around 20
minutes. Remove from the heat.
Meanwhile, make the vegetables. Melt the oil in a saucepan.
Add the onion and garlic, cook for about 1 minute. Add the ginger and cook,
stirring, until fragrant. Stir in the broccoli, carrots, and salt. Add water to
cover the vegetables, and cook, until the vegetables are tender.
Add the vegetable mixture to the quinoa mixture and stir.
Season with salt to taste. Top with almonds and serve.
2 Comments
Så gott med biryani, vi äter ju med ris men det låter spännande och gott med quinoa också. Kram!
ReplyDeleteTack Amy, kram!
Delete