To try new things is something I like to do, especially when it comes to food :) When I found this cheese I just had to try it. I used carrot, but you can as it says in the recipe use rutabaga and lentils as well. The cheese does not taste like regular cheese with milk, but it's an okay substitute. I thought it was a little tart, so the amount of lemon juice, I would decrease. And when it comes to flavor it tastes mostly nutritional yeast and lemon. The consistency is like normal cheese.
Vegan Cheese
3 dl cashews, unsalted (or peanuts or sunflower seeds)
1,5 dl nutritional yeast
2 tsp salt
2 pinches of garlic powder
2 pinches of turmeric
2 pinches of paprika
6 tbsp lemon juice or lime juice
2 dl carrots (or rutabaga or pre-cooked red lentils)
8,5 dl water
3 tbsp agar-agar powder
Mix all dry ingredients finely in a blender. Squeeze the
lemon juice into a small bowl and set aside.
Grate the carrots finely and bring to a boil with the water,
let simmer for 10 minutes (if using red lentils, boil the water and go to the
next step).
Bring to a boil again and pour in the agar-agar and let
simmer for 5-10 minutes.
Add the lemon juice and agar-agar mixture to the blender and
blend until you have a smooth paste. Pour into a bowl and let cool completely
for 1-2 hours. Store in the fridge. The cheese lasts good 6-10 days.
Veganost
3 dl cashewnötter, osaltade (eller jordnötter eller
solrosfrön)
1,5 dl bjäst
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 krm paprikapulver
6 msk citronsaft eller limesaft
2 dl morötter (eller kålrot eller förkokt röda linser )
8,5 dl vatten
3 msk agar-agar pulver
Blanda alla torra ingredienser fint i en mixer. Pressa
citronsaft i en liten skål och ställ åt sidan.
Riv morötterna fint och koka upp med vatten, låt sedan sjuda
i 10 minuter (om du använder röda linser
koka vattnet och gå till nästa steg).
Koka upp igen och häll i agar-agar och låt sjuda i 5-10
minuter.
Tillsätt citronsaft och agar-agar blandningen till mixern
och blanda tills du har en slät smet. Häll smeten i en skål och låt svalna helt
i 1-2 timmar. Förvara i kylen. Osten håller bra 6-10 dagar.
20 Comments
Well, I have never made vegan cheese but I definitely want to!It really looks tasty!
ReplyDeleteThanks for sharing,sweet Katarina!
It was really exciting to make your own cheese :) Hugs!
DeleteJag såg den här på IG, så häftigt att göra egen ost!
ReplyDeleteJa, visst är det!
DeleteMen! Så knasigt! Ost men ändå inte ost. Haha, kul!
ReplyDeleteKram kram
Haha, visst är det lite knasigt :) Kram!
DeleteNästan som trolleri faktiskt ;-) Helt otroligt att du gjort egen ost!
ReplyDeleteNästan :)
DeleteDet är riktigt coolt at du har gjort egen veganost! Den ser verkligen fin ut.
ReplyDeleteTack Emmy!
DeleteMen du, så spännande, Jag har aldrig hört talas om veganost!
ReplyDeleteTack Erika :)
DeleteLåter verkligen intressant och något som jag måste testa - även om jag med förtjusning äter vanlig ost av alla de sorter. Ha en härlig helg! kram!
ReplyDeleteJag äter också gärna vanlig ost, men tycker att det är så roligt att testa nya saker. Kram
DeleteJust till now, I only made my own cashew cheeze spreads & vegan cheeze spread but not a real vegan cheese on itself! It looks very scrumptious too! MMMM! xx
ReplyDeleteThanks Sophie. It's great to try new things :)
DeleteSå häftigt, vilken färg osten får, ingen som ser bilden skulle ju kunna tro att det inte är en "riktig" ost!
ReplyDeleteJa, den ser ju verkligen riktig ut :)
DeleteDetta låter och ser så spännande ut vännen.... jag är SÅ nyfiken på hur den smakar... ska testa att göra den i sommar! Kram
ReplyDeleteJa, testa gärna. Smakar nog annorlunda än vanlig ost. Kram
Delete