Beetroot is delicious to eat as it is, but also great to use in baked goodies and in breads. A good way to eat more vegetables.
2 cooked beetroots, grated
3 dl water
2 tsp dry yeast
6-7 dl flour (I used multigrain- and rye flour)
0,5 tsp salt
2 tbsp olive oil
2 tsp date syrup
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp pumpkin seeds
Heat water to 42 C degrees. Place all ingredients in a bowl
and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for
30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth.
Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with a round cookie cutter.
Place on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Brush
with water ans sprinkle with seeds. Bake in 225 degrees oven for 10-12 minutes.
Tebröd med Rödbetor
2 kokta rödbetor, rivna
3 dl vatten
2 tsk torrjäst
6-7 dl mjöl ( jag hade flerkorns- och rågmjöl)
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 tsk dadelsirap
2 msk solrosfrön
2 msk pumpafrön
Värm vattnet till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en
skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa
under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla
degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera
tekakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Pensla
med vatten och strö på frön. Grädda i 225 grader mitt i ugnen 10-12 min.
13 Comments
Fantastic idea!
ReplyDeleteHugs!
Thanks Lenia! Hugs!!
DeleteBrödet ser sådär ljuvligt nybakt och saftigt ut! Härligt med rödbetor i :)
ReplyDeleteTack Sandra :)
DeleteVad gott det ser ut! Just nu önskar jag att jag inte vore allergisk mot rödbetor! :P
ReplyDeleteTack! Vad synd att du inte kan äta rödbetor, men det finns som tur mycket annat gott också :)
DeleteKul med rödbetor i brödet, istället för morot som är rätt vanligt ju. Snyggt också!
ReplyDeleteJa, lite variation är kul! Tack!
DeleteSå kul! Bakade bröd med Rödbeta häromdagen :)
ReplyDeletehttp://www.evelinasekologiska.se/2014/02/nytt-favoritbrod-rodbeta-lingon-yoghurt.html
/Evelina - Evelinas Ekologiska
Tack. Jag skall kolla ditt bröd :)
DeleteJa morot har vi ju testat att ha i brödbaket, men aldrig rödbetor. Det blir så härligt saftigt att tillsätta morötterna och det blir det väl med rödbetor också misstänker vi?
ReplyDeleteKramar
Ja, så blir det med dem också, saftigt och gott! Kram!
DeleteTasty beetroot rolls, yes, yes, yes, please! Have fun in New york!
ReplyDelete