Om du testa något nytt till julfikat, har jag ett tips här i form av en raw paj med smak av pepparkaka, kola och choklad. Så god, den smälter i munnen. 

If you want to try something new for Christmas to serve as dessert, I have a tip here in the form of a raw pie with flavors of gingerbread, caramel and chocolate. So good, it melts in your mouth.


Raw Gingerbread Pie with Caramel and Chocolate

base
1 dl almonds
1 dl cashews
6 dates, pitted
2 tbsp cocoa powder
0,5 tsp gingerbread spice
1 tsp water or more if needed

caramel
8 dates, pitted
2 tbsp peanut butter
agave, optional

chocolate
2 tbsp coconut oil, melted
3 tbsp cocoa powder
4 tbsp date syrup / agave

For the base, mix all ingredients, except for the water, in a food processor. Add water until you have a sticky mixture. Press the mixture into two round tart pans, 10 cm. Place into the fridge, while you make the caramel.
For the caramel, mix the ingredients in a food processor until smooth. Pour onto the pies. For the chocolate, mix all the ingredients until smooth. Pour onto the pies, and put in the fridge until set. Decorate with berries if you like.


Raw pepparkakspaj med kola och choklad

bas
1 dl mandlar
1 dl cashewnötter
6 dadlar, urkärnade
2 msk kakaopulver
0,5 tsk pepparkakskrydda
1 tsk vatten eller mer om det behövs

kolasås
8 dadlar, urkärnade
2 msk jordnötssmör
agave, valbart

choklad
2 msk kokosolja, smält
3 msk kakaopulver
4 msk dadelsirap / agave

För botten, blanda alla ingredienser, med undantag för vatten, i en matberedare. Tillsätt vatten tills du har en klibbig blandning. Tryck blandningen i två runda pajformer, 10 cm. Ställ in i kylen medan du gör kolan.

För kolan, blanda ingredienserna i en matberedare tills slät. Häll på pajerna. För chokladen, blanda alla ingredienser tills slät. Häll på pajerna, och ställ i kylen tills chokladen stelnat. Dekorera med bär om du vill.