Den här brownien är en riktig lyxig variant på brownie med smak av lakrits och toppad med en ljuvligt len frosting. En brownie som passar att serveras på Nyårsbordet. Receptet är från Louise med bloggen Louise's spis

This brownie is a luxury version of brownie, flavored with licorice and topped with a deliciously smooth frosting. A brownie that would be perfect to serve on New Year's Eve. The recipe is from Louise with the blog Louise's spis.


Lakrits Brownies med Choklad-Lakrits Kolafudge
16-25 st

225 g mörk choklad
150 g smör
3 stora ägg
150 g strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
½ tsk krossat flingsalt
ca 1 msk lakritspulver

Lakrits Kola-Fudge Frosting
75 g smör
100 g sirap
75 g stösocker
24 g kakao
2 krm vaniljpulver
300 ml vispgrädde
1 msk lakritspulver

Sätt ugnen på 175°C. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl, vaniljpulver och salt. Rör sist ner lakritspulver. Häll chokladsmeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 min. Kakan ska precis stanna och inte vara för lös men ändå inte för fast. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna medan du gör kola-fudgen.

Lägg alla ingredienser utom lakritspulvret till frostingen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt 30-45 minuter. Blandningen ska bli tjock, glänsande och lite segare i konsistensen. Lite som en väldigt mjuk kola. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte. Ta av från värmen och rör sist ner lakritsen i smeten. Häll kola-fudgen över brownien och låt stå i kylskåp minst ett par timmar eller över natten.


Licorice Brownies with Licorice Chocolate Fudge Frosting
16-25 pieces

225 g dark chocolate
150 g butter
3 large eggs
150 g caster sugar
150 g flour
1 tsp vanilla paste or vanilla extract
½ tsp maldon salt
1 tbsp licorice powder

Licorice Chocolate Fudge Frosting
75 g butter
300 ml double cream
75 g caster sugar
100 g golden syrup
24 g cocoa powder
½ tsp vanilla bean powder
1 tbsp licorice powder

Pre-heat oven to 350°. Line a 8x8-inch pan with parchment paper. Melt togheter chocolate and butter in a saucepan on low heat. Beat egg sand sugar until thick and pale. Stir in the chocolate mixture and then add flour, vanilla and salt. Finally add the licorice powder.

Pour the batter into the prepared tin and bake for about 15-20 min. The brownie should be just set. Remove from the oven and leave to cool while you make the frosting.

Put all the ingredients, except for the licorice powder, for the frosting in a wide pan with a heavy bottom. Bring to a boil and cook on medium-low heat for 30-45 minutes. The mixture will get thick and glossy. Take off the heat and add the licorice powder. Pour the fudge over the cake and refrigerate for couple of hours or overnight.