This brownie is a luxury version of brownie, flavored with licorice and topped with a deliciously smooth frosting. A brownie that would be perfect to serve on New Year's Eve. The recipe is from Louise with the blog Louise's spis.
Lakrits Brownies med Choklad-Lakrits
Kolafudge
16-25 st
225 g mörk choklad
150 g smör
3 stora ägg
150 g strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
½ tsk krossat flingsalt
ca 1 msk lakritspulver
Lakrits Kola-Fudge Frosting
75 g smör
100 g sirap
75 g stösocker
24 g kakao
2 krm vaniljpulver
300 ml vispgrädde
1 msk lakritspulver
Sätt ugnen på 175°C. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull. Vispa ägg och
socker pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl, vaniljpulver och
salt. Rör sist ner lakritspulver. Häll chokladsmeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 min. Kakan ska precis stanna
och inte vara för lös men ändå inte för fast. Ta ut ur ugnen och låt kakan
svalna medan du gör kola-fudgen.
Lägg alla ingredienser utom
lakritspulvret till frostingen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det
koka upp och koka sedan "medel" hårt 30-45 minuter. Blandningen ska
bli tjock, glänsande och lite segare i konsistensen. Lite som en väldigt mjuk
kola. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs
inte. Ta av från värmen och rör sist ner lakritsen i smeten. Häll kola-fudgen över brownien och låt stå i kylskåp minst ett
par timmar eller över natten.
Licorice Brownies with Licorice Chocolate Fudge Frosting
16-25 pieces
225 g dark chocolate
150 g butter
3 large eggs
150 g caster sugar
150 g flour
1 tsp vanilla paste or vanilla extract
½ tsp maldon salt
1 tbsp licorice powder
Licorice Chocolate Fudge Frosting
75 g butter
300 ml double cream
75 g caster sugar
100 g golden syrup
24 g cocoa powder
½ tsp vanilla bean powder
1 tbsp licorice powder
Pre-heat oven to 350°. Line a 8x8-inch pan with parchment paper.
Melt togheter chocolate and butter in a saucepan on low heat. Beat egg sand
sugar until thick and pale. Stir in the chocolate mixture and then add flour,
vanilla and salt. Finally add the licorice powder.
Pour the batter into the prepared tin and bake for about 15-20
min. The brownie should be just set. Remove from the oven and leave to cool
while you make the frosting.
Put all the ingredients, except for the licorice powder, for the
frosting in a wide pan with a heavy bottom. Bring to a boil and cook on
medium-low heat for 30-45 minutes. The mixture will get thick and glossy. Take
off the heat and add the licorice powder. Pour the fudge over the cake and
refrigerate for couple of hours or overnight.
12 Comments
Och jag som älskar lakrits ... hamnar på att-göra-listan :) Vackert presenterat också, som vanligt. Hoppas du njuter av julhelgen.
ReplyDeleteTack snälla du!
DeleteJag älskar också lakrits,det här skulle jag gärna smaka!
ReplyDeleteDen här var så god!
DeleteMm, på den. Fick nytt lakritspulver av min bror i julklapp. Ska komma ihåg denna kaka till en annan gång.
ReplyDeleteKram kram
Ja, testa gärna! Kram
DeleteEn dröm för oss lakritsälskare :-)
ReplyDeleteKram
Ja, verkligen! Kram
DeleteGott Nytt 2014 till dig Katarina
ReplyDeleteTack för all inspiration du bjudit på under det gångna året, och tack på förhand för det som komma skall!
Kram
Tack detsamma till dig Erica! Kram
Deleteser helt fantastisk ut!! http://saralouisespluggkrubb.blogspot.no/
ReplyDeleteTack :)
Delete