Date cake will be on many people's Christmas dinner table, and here is my version of the cake. The cake is not overly sweet, so it's great to top the cake with caramel sauce. Whipped cream could also be served with the cake.
Date Cake with Caramel Sauce
125
g pitted dates
0,5
tsp bicarbonate of soda
1,5
dl boiling water
60
g coconut oil, solid form
0,5
dl coconut sugar
0,5
tsp vanilla extract
1
egg, at room temperature
1,5
dl almond flour
1
dl buckwheat flour
0,5
tsp baking powder
0,5
tsp cinnamon
caramel
sauce
0,5
dl brown sugar
3/4
dl cream
1/4
tsp vanilla extract
1
tbsp butter
Preheat
oven to 180°C. Grease a 16cm cake pan and line base with baking paper.
Place
dates and bicarbonate of soda in a heatproof bowl. Pour over boiling water and
let stand for 15 minutes. Mix everything with a hand held mixer.
Whisk
coconut oil, coconut sugar and vanilla until creamy. Add the egg, and whisk
well. Stir in date mixture, flour, baking powder and cinnamon. Mix until well
combined.
Pour
mixture into the cake pan. Bake for 30-40 minutes or until a skewer inserted
into the centre comes out clean.
Caramel
sauce: Combine sugar, cream, vanilla and butter in a saucepan over medium heat.
Cook, stirring until boiling. Reduce heat to low. Simmer for 5 minutes. Pour
warm sauce over warm cake.
Dadelkaka
med kolasås
125
g urkärnade dadlar
0,5
tsk bikarbonat
1,5
dl kokande vatten
60
g kokosnötolja, fast form
0,5
dl kokossocker
0,5
tsk vaniljextrakt
1
ägg, rumstemperatur
1,5
dl mandelmjöl
1
dl bovetemjöl
0,5
tsk bakpulver
0,5
tsk kanel
kolasås
0,5
dl farinsocker
3/4
dl grädde
1/4
tsk vaniljextrakt
1
msk smör
Värm
ugnen till 180 ° C. Smörj en 16 cm kakfrom och lägg bakplåtspapper i botten på
formen.
Lägg
dadlarna och bikarbonat i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå i 15
minuter. Blanda allt med en stavmixer.
Vispa
kokosolja, kokossocker och vanilj tills krämigt. Tillsätt ägg och vispa väl.
Rör i dadelblandningen, mjöl, bakpulver och kanel. Blanda tills väl kombinerat. Häll
blandningen i kakformen. Grädda i 30-40 minuter.
Kolasås:
Kombinera socker, grädde, vanilj och smör i en kastrull på medelvärme . Koka upp
under omrörning. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 5 minuter. Häll den varma
såsen över kakan.
2 Comments
Vilket härligt recept detta sparar jag:)
ReplyDeleteMåste vara jättegott!
ReplyDelete