Fjärde advent och vi tänder det fjärde ljuset i ljusstaken. Nu är julafton nära. Något som i Finland äts runt jul är julstjärnor gjorda på smördeg och vanligen är de fyllda med plommonsylt. Men det går mycket bra att använda hallon- eller dadelsylt också.

Fourth Advent and we light the fourth candle in the candlestick.  Now Christmas Eve is close. Something that is eaten in Finland around Christmas are "poinsettias" made ​​of puff pastry and usually they are filled with plum jam. But it is very good to use raspberries or date jam too.



Finnish Christmas Pastries

pastry dough
250 g butter
250 g quark
250 g flour
1 tsp baking powder

filling: jam

Bring the butter to room temperature. Mix the quark with a fork until smooth. Blend the softened butter thoroughly with the quark by hand or with a fork. Add the flour, mix just enough to get the ingredients blended. Shape the dough into a flat square, wrap it in plastic wrap and place in the refrigerator to harden. The dough may be prepared a couple of days in advance. Store the dough in refrigerator, wrapped in plastic.
Dust a parchment paper lightly with flour, place the dough on it, dust it with flour and top with another parchment paper. Roll out the dough into a square approximately 5 mm thick. Cut the dough with a cookie wheel into equal-sized squares, about 8 × 8 cm in size. Cut the corners of each little square into the middle around 3 cm. Put approximately 1 tablespoon of jam filling in the middle of each square or after you folded the corners. Fold every second tip of the slit corners towards the centre to form a pinwheel-shape and press the tips together firmly. Brush the pastries lightly with egg yolk and bake at 225 °C for about 10 - 15 minutes or until they are golden brown and slightly puffed. Dust with icing sugar before serving.



Julstjärnor

pastejdeg
250 g smör
250 g kvarg
250 g mjöl (ca 4 dl)

fyllning: sylt

Blanda kvarg och smör till en slät massa. Tillsätt mjölet, rör om försiktigt. Blanda bara tillräckligt för att få ingredienserna blandade. Forma degen till en platt fyrkant, packa in den i plastfolie och placera i kylskåp för att stelna. Degen kan lagas ett par dagar i förväg. Förvara degen i kylskåp, insvept i plastfolie.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Skär degen till fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Skär ett jack i varje hörn ca 3 cm in mot mitten. Lägg en klick sylt mitt på eller efter du vikt ihop hörnen. Vik upp vartannat hörn mot mitten och  tryck ihop försiktigt. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.  Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 10-15 min. Pudra över florsocker före servering.