Brysselkål är något jag lärt mig tycka om i vuxen ålder. Den passar bra på julbordet, men är ingen tradition vi har haft i familjen. Däremot har svärmor alltid serverat den på julen. Här är en version som innehåller apelsin, mandel och tranbär. 

Brussels sprouts are something I've learned to like as an adult. It fits well on the Christmas table, but is not a tradition we've had in the family. However, my mother-in-law always serves it at Christmas. Here's a version that includes orange, almonds and cranberries.


Brussels Sprouts with Orange and Almonds

50 g coconut oil, soft
finely grated zest of 1 small orange
2 tbsp chopped toasted almonds
500 g Brussels sprouts, trimmed and halved
pepper
salt
dried cranberries

Mix the coconut oil, orange zest and almonds in a small bowl with ground black pepper. Put the sprouts into a pan of boiling salted water, cover and cook for 7 minutes. Drain. Put the sprouts back into the pan and add the flavoured coconut oil so it melts in. Season with salt and pepper. Put on a serving dish and sprinkle with cranberries.


Brysselkål med apelsin och mandel

50 g kokosolja, mjuk
fint rivet skal av 1 liten apelsin
2 msk hackade rostade mandlar
500 g brysselkål, trimmad och halverad
peppar
salt
torkade tranbär

Blanda kokosolja, apelsinskal och mandel i en liten skål med svartpeppar. Sätt brysselkålen i en kastrull med kokande saltat vatten, täck med lock och låt koka i 7 minuter. Sila vattnet. Sätt brysselkålen tillbaka i kastrullen och tillsätt smaksatt kokosolja så att den smälter. Krydda med salt och peppar. Lägg på ett serveringsfat och strö över tranbär.