Lasagne är en maträtt som jag gärna äter och är nog en av mina favorit maträtter. Den här gången gjorde jag ostsåsen på ricotta och spenat och jag tyckte det blev mycket gott så också.

Lasagna is a dish I like to eat and is probably one of my favorite dishes. This time I made the cheese sauce of ricotta and spinach and it was very good.



Vegetable Lasagna with Spinach Ricotta Cheese Sauce

1 zucchini, chopped
1 red bell pepper, chopped
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
2 cans of diced tomato
salt
pepper
basil

cheese sauce
500 g ricotta
300 g baby spinach
0,5 dl grated parmesan
salt
pepper
basil
pinch of nutmeg

fresh lasagna sheets

Fry the vegetables in oil in a pan for 5 minutes. Add tomatoes and let simmer for 20 minutes. Season to taste.

For the sauce, put the spinach in a strainer and pour hot water on it. Let cool and squeeze the water from it. Put in a bowl with the rest of the ingredients and mix with a hand mixer. Season after taste.

Assembling, pour a thin layer of tomato sauce in the bottom of a ovenproof dish. Top with lasagna sheets and some cheese sauce. Continue like this until all ingredients are used. Top with grated cheese. Bake in 200 C for 30 minutes. 


Grönsakslasagne med Spenat-Ricottaostsås

1 zucchini, hackad
1 röd paprika, hackad
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 burkar tärnade tomater
salt
peppar
basilika

ostsås
500 g ricotta
300 g babyspenat
0,5 dl riven parmesan
salt
peppar
basilika
nypa muskot

färska lasagneark

Stek grönsakerna i olja i en kastrull i 5 minuter. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i 20 minuter. Krydda efter smak.

För såsen, lägg spenaten i en sil och häll varmt vatten på den. Låt svalna och pressa vattnet ur den. Sätt i en skål med resten av ingredienserna och blanda med en handmixer. Krydda efter smak.

Montering, häll ett tunt lager av tomatsås i botten av en ugnssäker form. Toppa med lasagneark och ostsås. Fortsätt så tills alla ingredienser har använts. Toppa med riven ost. Grädda i 200 C i 30 minuter.