Wednesday, September 11, 2013

Liège Waffles

Dessa våfflor har fått sitt namn av staden Liège i Belgien. De görs på jäst och istället för strösocker används pärlsocker. Pärlsockret karamelliseras då våfflorna gräddas och de blir så där frasiga och goda.

These waffles have got its name from the city of Liège in Belgium. They are made of yeast and instead of granulated sugar pearl sugar is used. The sugar caramelize when the waffles are heated and they become yummy crispy and delicious.Liège Waffles

1 1/4 tsp dry yeast
3/4 dl lukewarm milk
1 tsp vanilla sugar
0,5 tsp ground cinnamon
1 egg
0,5 tsp salt
100 g butter, softened
2 dl flour
3/4 dl almond flour
3/4 dl whole wheat flour
1 3/4 dl pearl sugar

In a bowl, stir together yeast and milk until combined; set aside for 10 minutes. Whisk in vanilla, cinnamon, egg and salt. Stir in butter, flour and half of the pearl sugar.

Cover and let proof for 45-90 minutes. Or, refrigerate overnight for more flavour. Butter a waffle iron and heat. Now add the remaining pearl sugar into the batter. Put 1-2 tbsp of batter to iron and cook for a few minutes, or until golden brown.


Liège våfflor

1 1/4 tsk torrjäst
3/4 dl ljummen mjölk
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
1 ägg
0,5 tsk salt
100 g smör, mjukt
2 dl vetemjöl
3/4 dl mandelmjöl
3/4 dl fullkornsmjöl
1 3/4 dl pärlsocker

I en skål, rör ihop jäst och mjölk, ställ åt sidan i 10 minuter. Vispa i vanilj, kanel, ägg och salt. Rör sedan i smör, mjöl och hälften av pärlsocker. Täck över och låt jäsa för 45-90 minuter. Eller, ställ i kylskåp över natten för mer smak. Värm ett våffeljärn. Blanda i resterande pärlsocker i smeten. Lägg 1-2 msk smet i järnet och grädda våfflorna i några minuter, eller tills gyllenbruna.


22 comments:

 1. Mmmm, hur gott lät inte det där! Älskar våfflor. Åt belgiska våfflor häromdagen toppade med Nutella :-)

  ReplyDelete
 2. Mmmm...drömmen! Det är drygt åtta år sedan jag flyttade hem från Belgien och har allt sedan dess saknat just Liègevåfflorna. Brukar dock se till att frossa i dem så snart jag är på besök ;) Häromdagen fick jag dock äntligen köpt mig ett belgiskt våffeljärn. Snarare ett för Brysselvåfflorna, men det är så nära jag kan komma och just nu gräddas det våfflor på löpande band hemma!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, jag kan förstå att du saknar dem. Men kul att du nu har ett våffeljärn, du får ta och testa detta recept :)

   Delete
 3. Vilka vackra bilder. Jag blir sugen fast jag egentligen inte gillar våfflor något vidare. Mina barns gamlamormor hade ett våffeljärn som jag ärvde, men det har nu gått i graven liksom gamlamormor. Jag har ett nytt med teflon men då blir våfflorna mjuka och sladdriga och det gillar jag inte. Ibland har jag gjort våfflor som jag äter med gräddfil och lök och det är gott. Det är nog den söta grädden och sylten jag inte kan med.

  Kanske borde jag besöka Belgien för att smaka dessa våfflor som alla pratar om. Eller så besöker jag dig och smakar dina!? Kram!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack Erika! Jag gillar inte heller när våfflorna är mjuka och sladdriga. Du är hjärtligt välkommen till Amsterdam vännen! Kram

   Delete
 4. Åh, vi är så otroligt tråkiga med våfflor och pannkakor, gör det oerhört sällan - inte ens en gång om året... Men att sätta oss vid dukat bord och bli bjudna på skapelserna tackar vi inte nej till:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, men då får ni komma till Amsterdam, så fixar jag till er :)

   Delete
 5. Mouthwatering!I would love to have some!
  Kisses!

  ReplyDelete
 6. Jag älskar våfflor och dina våfflor ser inget mindre än perfekt ut! Tack för receptet, måste prova dem för min kusins ​​födelsedag, han älskar våfflor:-)största kramar, Mette

  ReplyDelete
 7. Jag kan riktigt känna lukten från våfflorna genom datorn. Gott och så sugen jag blev på dessa!!!
  Kram fina du:)

  ReplyDelete
 8. Jag har inte ätit frukost ännu, och jag kan ju säga att jag blev inte mindre hungrig när jag kikade in här... Dreglar... :D

  ReplyDelete
 9. this is my childhood all over again! thanks for the recipe!

  ReplyDelete