En favorit bland hemmagjord godis är lakritskola doppad i choklad. Jag gör denna nästan alltid till jul, men gärna annars också. Lakrits och choklad är den bästa kombon. Och så det där saltet, som är som pricken på i:et.

A favorite homemade candy is licorice toffee dipped in chocolate. I make these almost always for Christmas, but also throughout the year. Licorice and chocolate is the best combo. And try to sprinkle some sea salt on top, it makes a huge difference to the taste. 



Lakritskola
ca 40 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

havssalt
  
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid kastrull. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro) och låt den svalna Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Licorice Toffee
approx. 40 pieces

3 dl cream
3 dl sugar
1 dl suryp
1 tbsp cacao
3/4 dl turkish pepper sweets
2 tsp butter
200 g dark chocolate

sea salt
  
Mix cream, sugar, syrup, cocoa and turkish pepper sweets in a saucepan. Let it boil while stirring. Then let cook quite strongly uncovered until thermometer shows 120 C degrees. It takes about 15 minutes in a wide saucepan. Stir occasionally. Stir in the butter and pour the batter into a  form with parchment paper, about 20 x 20 cm. To solidify put in the refrigerator. Melt the chocolate in the meantime (in microwave) and let it cool cutting toffee to pieces. Dip each piece into the chocolate and place on a baking sheet. Sprinkle a little sea salt on top before the chocolate has hardened.