A favorite homemade candy is licorice toffee dipped in chocolate. I make these almost always for Christmas, but also throughout the year. Licorice and chocolate is the best combo. And try to sprinkle some sea salt on top, it makes a huge difference to the taste.
Lakritskola
ca 40 st
3
dl vispgrädde
3
dl strösocker
1
dl sirap
1
msk kakao
3/4 dl turkisk peppar
2
tsk smör
200
g mörk choklad
havssalt
havssalt
Blanda
grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en kastrull. Låt
det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills
termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar
ca 15 minuter i en vid kastrull. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll
smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen (i micro) och låt den svalna Skär kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett
bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Licorice Toffee
approx.
40 pieces
3
dl cream
3
dl sugar
1
dl suryp
1
tbsp cacao
3/4 dl turkish pepper sweets
2
tsp butter
200
g dark chocolate
sea salt
sea salt
Mix
cream, sugar, syrup, cocoa and turkish pepper sweets in a saucepan. Let it boil
while stirring. Then let cook quite strongly uncovered until thermometer shows
120 C degrees. It takes about 15 minutes in a wide saucepan. Stir occasionally.
Stir in the butter and pour the batter into a form with parchment paper,
about 20 x 20 cm. To solidify put in the refrigerator. Melt the chocolate in
the meantime (in microwave) and let it cool cutting toffee to pieces. Dip each
piece into the chocolate and place on a baking sheet. Sprinkle a little sea
salt on top before the chocolate has hardened.
17 Comments
Åh, detta vill jag ha som fredagsgodis! Vilken grym kombination, sött, lakrits, choklad och salt!!
ReplyDeleteTrevlig helg!!
kram lisa
Ja, ett av de godaste godiset som finns! Ha en fin helg, kram!
DeleteMin favorit också :) kram Diana ps underbara bilder ds
ReplyDeleteTack snälla, kram!
DeleteDen där måste jag göra till jul!
ReplyDeleteJa, absolut!
DeleteGott med choklad, men utan lakrits! För mig i alla fall! ;)
ReplyDeleteKramar!
//Lana
Ja, alla kan inte tycka om samma saker :) Kram
DeleteSalt, lakrits och choklad! Det smälter i munnen på mig!
ReplyDeleteTrevlig helg!
Åh, så är det fredag och jag får syn på din lakritskola. Blandat med kakao kan det inte bli annat än ljuvligt ju. Den ser och låter helt oemotståndlig. Tur att jag ska till Chokladfabriken på tisdag!! Varm Helgkram!
ReplyDeleteTack Linda! Chokladfabrikens praliner är ju så goda. Kram
DeleteHelt klart en favorit!
ReplyDeleteJa, så god!
DeleteRiktigt gott med lakritskola och choklad!!
ReplyDeleteKram
Ja, det är gott. Kram!
DeleteSött och salt, det tackar vi inte nej till. Flingsalt på choklad provade vi i Göteborg men det hade fått vara lite mer salt, då är ju lakrits perfekt!
ReplyDeleteJa, saltet skall man smaka, det är viktigt!
Delete