I often make granola / muesli and when I saw the blueberry granola at lilla matdériven, I had to try it. Very good and fun with the addition of blueberries. For an extra treat you could add cardamon, I like the combination of blueberries and cardamom.
Blåbärsmüsli
3 dl
havregryn
1,5 dl
bovete, rå
0,5 dl
quinoaflingor
2 dl nötter,
grovt hackade
3 msk
solrosfrön
3 msk
pumpafrön
2 msk linfrön
1 tsk kanel,
malen
1 tsk
vaniljpulver
nypa kardemumma
nypa kardemumma
nypa salt
nypa muskot
1,5 dl frysta
blåbär
2 msk
agave-lönnsirap
1 msk
kokosolja
1 dl kokos
Värm ugnen
till 125 C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop havregryn, bovete,
quinoaflingor, nötter, solrosfrön, pumpafrön, linfrön, kanel, vanilj, cardamom, salt och
muskot i en stor skål. Ställ åt sidan.
Värm blåbären
i micron eller i en kastrull. Mixa blåbären till en slät puré med en stavmixer.
Blanda sedan i kokosolja och agave-lönnsirap. Låt småkoka i någon minut på svag
värme. Häll blåbärsröran över grynblandningen och blanda ihop allt väl. Fördela
blandningen på plåten. Rosta i ugnen i en timme. Rör runt var 15:onde minut. När
den är klar blanda i kokos och låt svalna. Förvara müslin i en glasburk med
lock.
Blueberry
Muesli
3 dl rolled
oats
1,5 dl
buckwheat groats, raw
0,5 dl quinoa
flakes
2 dl nuts,
coarsely chopped
3 tbsp
sunflower seeds
3 tbsp
pumpkin seeds
2 tbsp flax seeds
1 tsp
cinnamon, ground
1 tsp vanilla
powder
pinch of cardamom
pinch of cardamom
pinch of salt
pinch of
nutmeg
1,5 dl of
frozen blueberries
2 tbsp agave
maple syrup
1 tbsp
coconut oil
1 dl coconut
Preheat oven
to 125 C. Line a baking sheet with parchment paper. Mix oatmeal, buckwheat,
quinoa flakes, nuts, sunflower seeds, pumpkin seeds, flax seeds, cinnamon,
vanilla, cardamom, salt and nutmeg in a large bowl. Set aside.
Heat
blueberries in the microwave or in a pan. Mix blueberries into a smooth puree
with a hand blender. Then mix in coconut oil and agave maple syrup. Let simmer
for a few minutes over low heat. Pour blueberry mixture into the oatmeal mixture
and mix everything together well. Spread the mixture on the baking sheet. Toast
in oven for one hour. Stir every 15 minute. When ready add the coconut. Let
cool, and store in a glass jar with a lid.
13 Comments
Jag rundade torkade blåbär när jag var i Ullared. Kanske kan jag ha dem i min hemmagjorda müsli!? Bra idé! Jag tänkte baka cookies med dem också. Gott och nyttigt! Ja, inte cookies men blåbären är nyttiga, haha! Kram!
ReplyDeleteJa, det kan du absolut ha i din müsli, gott ju! Visst är cookies lite nyttiga då de innehåller blåbär :) Kram!
DeleteWhat a creative & inspiring breakfast t has everything in it that I love,....'😀😀
ReplyDeleteI made your savoury scones today & they were superb, Katarina! Yum Yum Yum! Xxx
Thanks Sophie! Wow, you made them, thank you :) Hugs!!
DeleteVilken härlig granola:) Och tack för dina snällä ord i min blog:)
ReplyDeleteKatarina, this sounds so good and I love that it's so..... healthy and just loaded with fabulous ingredients!
ReplyDeleteThank you Chris!
DeleteMums så gott! Borde nog funka utmärkt med andra bär också tro!
ReplyDeleteJa, absolut :)
DeleteÅh detta låter och ser riktigt gott ut vännen, mums!
ReplyDeleteTack Amy!
DeleteLåter för gott för att vara sant! Jag som älskar blåbär och kardemumma och granola! Bokmärkes direkt!
ReplyDeleteJa, det är en fin kombo!
Delete