Crumb on cakes can lift them to the heights. This cake is good also without the crumb, but will be extra yummy with crumbs. Serve with vanilla ice cream.
Raspberry Crumble Cake
crumb topping
2 dl flour
1,5 dl brown sugar
3/4 dl rolled oats
1/4 tsp salt
80 g butter, cold
cake
3 dl flour
0,5 dl almond meal
0,5 dl almond meal
1 tsp baking powder
¼ tsp salt
1 ¾ dl sugar
100 g butter, room temperature
1 tsp vanilla extract
2 eggs
1 dl milk
3/4 dl quark / greek yoghurt
1 tbsp ground cinnamon
1,5 tbsp sugar
2-3 dl raspberries or other berries of your choice (fresh or frozen)
Preheat oven to 175° C. Grease a 22 cm springform pan. To make the crumb topping, mix flour, sugar, rolled oats and
salt in a bowl. Add butter, and use your fingertips to work the butter into dry
ingredients. Refrigerate until
ready to use.
For the cake stir together flour, almond meal, baking powder, and salt. Set aside.
Beat sugar and butter in a bowl until fluffy.
Add the vanilla and eggs one at a time, beating in between, until mixture is
fluffy.
Add the dry ingredients, alternating with milk and quark,
beginning and ending with dry ingredients. Pour half of the batter into the
prepared pan. Mix 1,5 tbsp sugar and cinnamon in a bowl; sprinkle over
batter in the pan. Spoon remaining batter over, smooth top. Pour raspberries
evenly over batter. Sprinkle with crumb topping. Bake cake until top is golden
brown and a tester inserted into the center comes out clean, 50–60 minutes. Let
cool completely before slicing.
Hallon-Smulkaka
smul
2 dl vetemjöl
1,5 dl farinsocker
3/4 dl havregryn
1/4 tsk salt
80 g smör, kallt
kaka
3 dl mjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 ¾ dl socker
100 g smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
1 dl mjölk
3/4 dl kvarg / grekisk yoghurt
1 msk malen kanel
1,5 msk socker
2-3 dl hallon eller andra bär (färska eller frysta)
Värm ugnen till 175 ° C. Smörj en 22 cm springform. Börja med att göra smulet. Blanda mjöl, socker, havregryn
och salt i en skål. Tillsätt smör och med hjälp av fingertopparna blanda tills
blandningen är smulig. Ställ i kylen tills den ska användas.
För kakan, blanda
mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt och ställ åt sidan.
Vispa socker och smör i en skål tills fluffigt.
Tillsätt vanilj och ägg, ett i taget, vispa efter varje tillsats, tills
blandningen är fluffig.
Lägg de torra ingredienserna, omväxlande med mjölk och
kvarg. Börja och sluta med de torra ingredienserna. Häll hälften av smeten i
formen Blanda 1,5 msk socker och kanel i en skål, strö jämnt över smeten i
formen. Skeda resterande smet över, jämna till toppen. Häll hallonen jämnt över
smeten. Strö på smulet. Grädda kakan tills toppen är gyllenbrun och en sticka som införs i mitten kommer ut ren, 50-60 minuter. Låt svalna helt i formen.
11 Comments
Ser som vanligt jättegod ut! Och hallon är så smaskigt i bakverk! :)
ReplyDeleteha en fin dag!
kram kram
//Lana
Tack snälla! Ha en fin dag, kram!
DeleteOj, oj, oj!Synd (eller tur)att vi inte bor närmre varandra:-) Kramar!
ReplyDeleteJag skulle gärna bo granne med dig :) Kram
DeleteMums:) Ser läckert ut!
ReplyDeleteTack :)
DeleteSmulor är gott, det vet vi att vi båda tycker :)
ReplyDeleteSer underbart ut. Allt med smul gillar jag..
ReplyDeleteKram
Tack! Ja, det är ju så gott. Kram
DeleteWow alltså, vilken kaka.... ser urläckert ut! När var det jag skulle komma nu igen på fika hemma hos er? ;) Kram!
ReplyDeleteTack Amy! Vår dörr står alltid öppen för dig, kram!
Delete