Om du inte har bestämt dig ännu vilken efterrätt som skall göras till midsommar har jag ett förslag, dessa smulrutor med en fyllning av rabarber, jordgubbar och mandelmassa. Jag lovar de är så goda och med en klick vispgrädde eller vaniljglass till blir det perfekt. 

Jag bakade en liknande paj med rabarberkompott och jordgubbar igår, som mamma tar med till jobbet idag. Jag gjorde även vaniljsås, som serveras med pajen. Hoppas den blir omtyckt.

If you have not decided yet which dessert to make for midsummer I have a suggestion, these crumb squares with a filling of rhubarb, strawberries and almond paste. I swear they are so good and with a dollop of whipped cream or vanilla ice cream it's going to be perfect.

I baked a similar pie with rhubarb compote and strawberry yesterday, which my mom will take to work today. I also made a custard to be served with the pie. I hope it will be a hit.


Rabarber Jordgubbsmandelrutor

2 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
0,5 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
180 g smör, kallt
1 ägg

fyllning
mandelmassa, riven
4 dl skivade rabarber
4 dl skivade jordgubbar
saften av en halv citron
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 dl farinsocker
4 tsk majsstärkelse

Värm ugnen till 175 grader C och smörj en fyrkantig bakform, (22 cm).

I en skål, blanda samman mjöl, mandelmjöl, båda socker, bakpulver och salt. Tillsätt smör och ägg, och arbeta in dem i blandningen med händerna eller en gaffel. Tryck 2/3 av degen i den förberedda formen i ett jämnt lager.

Till fyllningen: I en skål, blanda citronsaft, vaniljsocker, farinsocker och majsstärkelse. Blanda i rabarber och jordgubbar.

Skeda fyllningen över degen och strö över riven mandelmassa. Smula resterande deg jämnt över toppen. Grädda i 40-45 minuter.


Rhubarb Strawberry Almond Squares

2 dl flour
1,5 dl almond meal
2 dl rolled oats
1 dl sugar
0,5 dl brown sugar
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
180 g butter, cold
1 egg

filling
almond paste, grated
4 dl sliced rhubarb
4 dl sliced strawberries
juice of half a lemon
1 tsp vanilla sugar
1-1,5 dl brown sugar
4 tsp cornstarch

Preheat oven to 175 degrees C and grease a square pan, (22 cm).

In a bowl, mix together flour, almond meal, sugars, baking powder, and salt. Add the butter and egg, and work them into the mixture using your hands or a fork. Pat  2/3 of the dough into the prepared pan in an even layer.

For the filling: In a bowl, mix lemon juice, vanilla sugar, brown sugar, and cornstarch. Gently mix in the rhubarb and strawberries.

Spoon the filling over the dough and sprinkle with grated almond paste. Then crumb the remaining dough evenly over the top. Bake for 40-45 minutes.