Lakrits är jag väldig förtjust i och under våra år i Singapore saknade jag godiset mycket. Man börjar uppskatta saker mera då de inte alltid är tillgängliga. Här i Amsterdam är det ingen brist på lakrits, en stor del av godishyllorna består av just lakrits. Nu har jag gjort lakritsglass och jag använde hela 150 g lakrits till detta recept. Man kan ta mindre, men gillar man godiset så blir det bra med den större mängden. 

I'm really fond of licorice and during our years in Singapore, I missed that a lot. You start to appreciate things more when they are not always available. Here in Amsterdam, there is no shortage of licorice, much of the candy shelves consists of just licorice. Now I've made licorice ice cream and I used 150 g licorice for this recipe. You can take less, but if you like the candy, it will be fine with the larger amount.


Lakritsglass

4 dl grädde
3 dl mandelmjölk (vanlig går också)
1 dl socker
100-150 g lakrits (jag hade både söt- och saltlakrits)
5 äggulor

Värm grädde, mjölk, socker och lakrits i en kastrull tills godiset smält. Vispa äggulorna i en bunke och häll sedan en del av den varma gräddblandningen i äggen, under ständig vispning. Häll sedan allt tillbaka i kastrullen on värm tills blandningen tjocknar. Ta bort från plattan och rör smeten sval. Ställ i kylskåpet för 6 h, gärna över natten. För att göra glass följ instruktionerna på din galssmaskin. 


Licorice Ice Cream

4 dl cream
3 dl almond milk (or cow’s milk)
1 dl sugar
100-150 g licorice (I had both sweet and salty licorice)
4 egg yolks

Heat the cream, milk, sugar and licorice in a saucepan until the candy melts. Beat the egg yolks in a bowl and then pour some of the hot cream mixture into the eggs, whisking constantly. Then pour everything back into the saucepan and heat until mixture thickens. Remove from the heat and stir the mixture cool. Set in the fridge for at least 6 h, preferably overnight. To make ice cream follow the instructions on your ice cream maker.